Кметът д-р Атанас Камбитов бе домакин на официалното представяне на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ в Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ посрещнаха жители и гости на Благоевград, стекли се в зала „22 септември“, за да разгледат експозицията.  Тя е посветена на жертвите в най-големия лагер за политически противници  на тоталитарния комунистически режим в България и разказва за случващото се там в периода ‎‎‎‎‎1949-1987 година.  Със своите 18 пана, експозицията представя живота в концлагера „Белене“. Изложбата е създадена по идея на Михаил Маринов- председател на  фондация „Остров Белене” ,  съвместно с  Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов от фондация „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене”, представен от отец Паоло Кортези.

По време на речта си той разказа  интересни факти по темата и събирането на информация за създаването на изложбата и подчерта, че за първи път Министерството на образованието и Правителството одобряват информация от този исторически период да влезе в учебници от догодина. Експозицията дава възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров Персин и робския труд, извършван от лагеристите. Показва насилието над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания. Паната представят и бита и условията, в които са били  поставени въдворените. Пресъздадена е дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”.

Чрез експозицията се виждат оцелелите горяни, които са въдворявани в „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите.

Изложбата ще остане подредена в Благоевград до 24 април.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *