Кметът Котев откри барелеф на художника Радой Гердов

Тази вечер, пред Дома на културата в град Сандански, в присъствието на творци от Сандански, членове на Съюза на българските художници, приятели и гости, кметът на община Сандански – Кирил Котев откри официално барелеф на художника-карикатурист, роден в град Сандански – Радой Гердов /1950-2003/.

Радой Гердов – художник-карикатурист, естет, живописец и музикант живее извън родния Сандански, но неговото творчество ще бъде „запечатано“ завинаги в облика на родния му град чрез открития барелеф.

„Радой Гердов е първият санданчанин, който увековечаваме с този барелеф. Щастлив съм, че такива достойни и талантливи хора са част от град Сандански“– с тези думи и букет цветя към съпругата на твореца – Дарина Гердова, кметът на общината откри официално монумента пред Дома на културата в чест на карикатуриста.

За идеята за създаването на барелефа разказа Кирил Божкилов, а съпругата на Гердов – Дарина изказа своята огромна благодарност към кмета на община Сандански- Кирил Котев и всички местни творци и художници. Приветствие отправиха и проф. Ивайло Мирчев – екс председател на Съюза на българските художници и Георги Чалъков – приятел на твореца и голям български карикатурист.

След официалната част по откриването на барелефа всички гости се насладиха на неподвластното на времето творчество на Радой Гердов във фоайето на Дома на културата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *