Кметът на Гоце Делчев Вл. Москов с 4-ма съпартийци напуснаха УС на НСОРБ като протест, че кабинетът налива пари само в общини на ГЕРБ

5-имата червени кметове от общо23-членния управителен съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ вчера напуснаха заседанието на общото събрание на организацията в знак на протест срещу липсата на стр. на правила и критерии за разпределяне на средствата извън бюджета, отпускани за общините от правителството. Предложението бе направено от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който е един от членовете на УС на НСОРБ. Решението за безпрецедентното оттегляне на червените от годишния форум на най-голямото НПО в страната пък бе взето малко по-рано през деня на „Позитано“ 20, където заседаваха депутати, кметове и председатели на общински съвети в страната от БСП.
„Повече от 5 месеца настояваме УС да изготви и внесе в кабинета ясни правила за разпределянето на парите, които се отпускат с постановления на МС, защото в последните години огромната част от държавната субсидия отива при общини с кметове главно на ГЕРБ и по-малко на ДПС, но това не се случва“, коментира за „Струма“ Вл. Москов. „Това бе и единствената причина ние, членовете на УС от БСП, да се оттеглим от работата на съвета. И ако такъв документ не бъде изготвен, няма и да се връщаме“, категоричен бе той.
По сметки на левицата за 1,5 г. правителството отпуснало на общините 547,812 млн. лв., разпределени между 177 общини, управлявани главно от кметове на ГЕРБ и ДПС. „В същото време 88 общини с повече от 1,3 млн. население останахме без финансиране“, подчерта Москов. Специално от отпуснатите през миналата година от бюджетния излишък 146 млн. лева за местната власт 98 млн. лв. са отишли в общини, ръководени от кадри на ГЕРБ, 25 млн. лева – при кметове от ДПС, 17 млн. лева при други общини и едва 4 млн. лева за общини с кметове от БСП.
След напускането на колегите им от залата ГЕРБ извадиха други сметки. Според председателя на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов разпределението е правилно, защото в130-те общини с кметове от ГЕРБ живеят 5.2 млн. жители, а в управляваните от червените 40 общини населението е едва 560 000. В същото време 50 общини се управляват от независими кметове и те са получили дори по-малко от кметовете на БСП.
Вл. Москов и останалите 4-ма негови съпартийци, оттеглили се от УС на НСОРБ, остават в сдружението като редови членове.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *