Кметът на Дупница подписа за влизането във ВиК асоциацията за област Кюстендил

Община Дупница официално стана част от състава на ВиК  асоциацията за област Кюстендил. Допълнителното споразумение за присъединяването на общината беше подписано на извънредно заседание, провело се в сградата на областна администрация. На него беше определена вноската на държавата към бюджета на асоциацията, която е в размер на 17 000 лева.  Областният управител Виктор Янев и кметът на Дупница  Методи Чимев сложиха подписите си върху допълнителното споразумение.

Така беше финализирано решението на Общинския съвет за присъединяването на Дупница към обособената територия на единния воден оператор. Засега единствената община, която отказва да се присъедини към състава на асоциацията, е Сапарева баня.
„Водим преговори с кмета и общинските съветници. Водим разговори и с Министерство на регионалното развитие по отношение на това, ако евентуално нямаме присъединяване на Сапарева баня, дали ще може да разчитаме на някакъв финансов ресурс. Имаме уверението на министерството, че ще получим  такъв. Съгласно генералния план за нашата област без община Сапарева баня сумата, необходима за изпълнение и подобряване на водоснабдителните и канализационни услуги, е около 55-56 млн. лв.”, заяви областният управител Виктор Янев.
Идеята е област Кюстендил да стане 15-ата в България с консолидиран оператор. Това ще даде възможност на областта да кандидатства за европейски средства в сферата на ВиК услугите.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *