Кметът на Невестино Д. Стаменков отнесе 200 лв. глоба заради опит да се справи с транспортните проблеми в общината

Глоба заради ангажименти по транспорта отнесе кметът на планинската община Невестино Димитър Стаменков. Административният съд в Кюстендил потвърди наказателното постановление от 200 лева, наложено на градоначалника от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Община Невестино, която е с 23 села и около 300 махали по границата с Македония, бе застрашена да остане без транспортно обслужване през февруари тази година. След съдействието на областния управител се сключи договор без търг по Закона за обществените поръчки с фирма, която пое обслужването. Променена бе и транспортната схема.

Проблемът обаче е ненатовареността на линиите, доста автобуси пътуват празни или с двама-трима пътници. Това допълнително притеснява превозвачите, тъй като една винетка за автобус излиза 1500 лева. До забележителната местност с водопад Света Яна при с. Смоличано пътува автобус само в събота и неделя. Цената на билета от Кюстендил  до Раково е 4.50 лева в едната посока. Горе-долу толкова плащат и от съседните села за автобус.

Нарушението на Стаменков според финансовите контрольори е в това, че е платил 942 лева на две дружества, извършващи автомобилен междуселищен транспорт. Парите били отпуснати от централния бюджет като целеви за компенсиране стойността на безплатните и по намалени цени пътувания на правоимащите лица. От АДФИ обаче твърдят, че сумата не е определена на база на фактически извършени транспортни услуги.

Определението на съдия Галина Стойчева е окончателно и не подлежи на обжалване.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *