Кметът Р. Томов със срок до 2 февруари да каже „да“ или „не“ на застрояването на Бачиново

Кметът на община Благоевград Румен Томов да изрази категорично становище по плана на застрояване на 118 дка от парк Бачиново от строителната фирма „Универсал Строй Консулт“, както и по валидността на кметската заповед от 22 юни 2011 г., с която ексградоначалникът Костадин Паскалев допусна изработване на ПУП за терена, поиска директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ангел Георгиев.

Писмото на екоинспекцията е заради започната от нея процедура за преценяване на необходимостта от екологична оценка на инвестиционното намерение на фирмата, която иска да направи в парка жилищни сгради, хотелски комплекс с ресторант, спа център, басейн, тенис кортове и т.н.

Веднага след като „Универсал Строй Консулт“ обяви намерението си да бетонира част от парка, миналото лято ОбС – Благоевград прие решение да наложи мораториум върху застрояване на зелените площи в областния център на Пиринско. Фирмата обжалва решението в съда, но загуби делото – ВАС отказа да образува производство с мотив, че съветниците имат право да вземат решение каква да е съдбата на парковете им. РИОСВ – Благоевград се съобрази с този отказ и спря временно процедурата за екологична оценка на инвестиционното намерение, като даде срок до 14 декември 2020 г. на кмета на Благоевград Румен Томов да предприеме действия по изменение на Общия устройствен план на община Благоевград в района на крайградския парк Бачиново. Томов беше предупреден, че ако дотогава ОУП не е готов, на 15 декември РИОСВ  ще възобнови процедурата по подаденото от фирмата искане за екологична оценка.

На практика решението на ОбС – Благоевград от 29 май 2020 г. за мораториум влезе в сила на 14 октомври, но до момента Общият устройствен план още не е готов, затова с писмото сега РИОСВ предупреждава, че ще е принудена да поднови процедурата, ако кметът Румен Томов не каже изрично „не“ на застрояването на Бачиново. Това трябва да стане в 7-дневен срок от получаване на писмото в кметската администрация, където то е входирано на 25 януари.

Междувременно малко преди Нова година Р. Томов обяви, че иска съставяне на комисия, включваща представители на Общински съвет – Благоевград и на Общинска администрация, която да изработи и одобри критериите кои точно имоти в общината с планирано върху тях застрояване не трябва да бъдат пипани. С оглед на това в бюджета за предстоящата година ще бъдат предвидени необходимите средства за процедирането на изменението на ОУП и веднага след изменението ще бъдат предприети последващите действия по налагането на мораториума, увериха тогава от екипа на Томов.

Всичко това няма как да се случи до 2 февруари т.г., което означава, че ако кметът Р. Томов не реагира веднага, РИОСВ ще продължи процедурата за преценяване на необходимостта от екологична оценка и в крайна сметка ще даде картбланш за застрояването на Бачиново, преди още ОбС и общината да са успели да създадат съвместна комисия, да изработят критерии и да променят Общия устройствен план. Тогава „Универсал Строй Консулт“ ще разполага с всички документи, позволяващи й строителство, и спасяването на парка може да се окаже кауза пердута.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *