Кмет, нотариус и служител в акционерно дружество в афера с документни измами

Районна прокуратура – Сандански е предала на съд три лица – кмет, нотариус и служител в акционерно дружество, по обвинения за извършени от тях документни измами.

Обвиняемият Й.Д., в качеството си на длъжностно лице и като орган на местната администрация – кмет на с. Сливница, общ. Кресна, имал право да извършва нотариално удостоверяване на подписи на частни лица върху документи. Възползвайки се от това обстоятелство, при условията на продължавано престъпление, в периода на 2016 г., той удостоверил неверни обстоятелства при извършване на нотариални заверки на подписи в тридесет и осем заявления. Въпросните документи се отнасяли за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Те изхождали от различни лица от гр. Благоевград, гр. Сандански, гр. Кресна, гр. Хаджидимово, с. Ощава, с. Сливница, с. Долна Градещница, с. Горна Брезница, като обвиняемият удостоверил, че подписите в графа „осигурено лице“ били положени от тях лично пред него, което не отговаряло на истината.

Нотариусът Д.А., в кръга на службата си, съставила официални документи, в които удостоверила неверни обстоятелства, а именно – нотариална заверка на подписа върху частен документ.

На 14.11.2011 г., в гр. Благоевград, тя удостоверила върху четиринадесет документа, че конкретни лица лично пред нея положили подписи в Заявления за промяна на участие в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, с цел да бъде използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства. Сред заявителите в тях фигурирали лица от гр. Благоевград, гр. Петрич, с. Скрът, с. Митино, с. Кърналово, с. Първомай.

Към наказателна отговорност е привлечен и Д.М. за това, че в качеството на мениджър екип „Пенсионни фондове“ в акционерно дружество, съставил неистински частен документ от друго лице. На 15.11.2011 г. той го употребил, чрез посредствено извършителство, за да докаже прекратяването на правно отношение с Универсален пенсионен фонд.

Предстои наказателните производства срещу обвиняемите да продължат в съда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *