Кога бенките стават опасни

Все по-често се говори за вредата от ултравиолетовите лъчи. Случаите на рак на кожата са се увеличили драстично през последните години, твърдят специалистите. В 80-85% от тях, за основна причина се смятат слънчевите лъчи и солариумите. Два пъти се е повишила честота на рак на кожата в сравнение с миналото десетилетие. Затова особено важно е да следим за промени на бенките по лицето и тялото си.

Бенките (невуси) са най-честите доброкачествени образувания по кожата. Те са изградени от група пигментни кожни клетки, наречени меланоцити. Първите се появяват още към 3-тата година след раждането и постепенно се увеличават, пише puls.bg. Максималният си брой достигат към 30-40 годишна възраст, като след това постепенно намаляват. Смята се, че интензивното излагане на ултравиолетови лъчи още от детството води до появата на по-голям брой бенки по време на зряла възраст. Слънчевите изгаряния, особено с появата на мехури по кожата, предразполага към увеличаването им, твърдят специалистите.

Как да предотвратим образуването на нови бенки и риска от рак на кожата?

Трябва да се ограничи, колкото е възможно стоенето на пряка слънчева светлина. Когато е неизбежно, е добре невусите да се покриват с дреха и задължително да се използва слънцезащитен крем, по възможност медицинска козметика. Дерматолозите съветват да следим за промяната им регулярно, тъй като самонаблюдението е в основата на ранното откриване на рак на кожата. Добре е да знаем имали ли сме в семейството близък, който е страдал от рак на кожата, защото понякога този рак може да бъде наследствен.

Кога бенките стават опасни?

Обикновено бенките са с диаметър по-малък от 6 мм. Всяко нарастване крие потенциален риск от преминаването им в злокачествено образувание. Друг признак е промяната в цвета и очертанията. Тревожното образувание, освен че има неправилна форма, в различните си участъци, не е еднакво и по цвят и релеф – тоест в едната си част може да е по-тъмно и/или изпъкнало от друга. Както и няма ясни очертания. Кървенето също е опасен симптом.

Специалистите съветват при всяка промяна, която забележим, да посетим дерматолог.  За хората, които имат повече на брой невуси, се препоръчва посещението при лекар на всеки 6-12 месеца.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *