Козметиката против изпотяване докарва рак на гърдата

Френски и американски учени са открили, че продуктите против изпотяване (антиперспирантите) съдържат алуминиеви соли, които допринасят за стесняване на отделителните канали на потните жлези. И при изследване на тъканите на злокачествени тумори, след операцията за отстраняване на млечната жлеза, тези вещества често се откриват.

Те съветват жените, които имат и най-малки проблеми с гърдите си, да не използват постоянно козметика против изпотяване. Антиперспирантите са противопоказани и за хора, склонни към алергии, страдащи от хидраденит – болезнено набъбване на потните жлези. Важно е и как ги използваме. Този тип продукти се поставят сутрин, след като човек е взел душ и е подсушил добре подмишницата си с кърпа. Ако антиперспирантът се нанесе на влажна кожа, може да се появи алергична реакция. Вечерта трябва задължително да се отмие с топла вода и сапун, така че потните жлези да се изчистят и да възстановят работата си.

Препоръчително е веднъж седмично, например в събота или неделя, да не използвате антиперспирант, казват лекарите. Конвенционалните дезодоранти са по-малко вредни – те неутрализират микробите, които създават неприятната миризма. Има комбинирани продукти, които включват дезодорант с малка доза антиперспирант.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *