Кои са храните, които винаги да ядете заедно

Комбинирането на различните храни е от изключителна важност в много отношения.
Когато консумираме различни храни заедно, това може да има както положителен, така и отрицателен ефект. Всичко зависи от вида на храните и начина, по който ги съчетаваме в храненето си.
Ако искате да добавите здравословна стойност към храненето си и същевременно да поддържате стройна фигура, вижте кои са хранителните комбинации, които взаимно усилват полезните си свойства.
Кои са храните, които винаги да ядете заедно?

Кисело мляко с банани
Киселото мляко е много богат източник на протеини. Бананите пък са сред най-добрите доставчици на калий. Комбинацията между двете храни допринася за поддържането на сърдечносъдовото здраве в отлично състояние. Калият е важен минерал за контрола на кръвното налягане, а протеините и антиоксидантите в киселото мляко намаляват възпаленията в клетките на сърдечносъдовата система, като същевременно спомагат за усвояването на калия.

Овесени ядки с горски плодове
Овесените ядки са много ценен източник на фибри и антиоксиданти. Те са богати още на сложни въглехидрати и протеини. Въглехидратите в тях са в доста високо количество, което прави комбинирането им с горски плодове добър избор, защото пък те са сред най-бедните на плодови захари сред плодовете. Ако искате здравословна закуска, овесени ядки с горски плодове е най-добрият избор.

Пилешко или пуешко месо с оранжеви зеленчуци
Пилешкото и пуешкото месо са известни с високото си съдържание на протеини и ниското съдържание на мазнини. Това ги прави едни от най-полезните в контрола на теглото и поддържането на добра мускулатура. Оранжевите зеленчуци, като моркови, сладки картофи, тиква са изключителен източник на витамин А. Комбинирането на пилешко или пуешко месо с някои от тези оранжеви зеленчуци усилва усвояването на витамин А – така важен антиоксидант за регенерирането на клетките в тялото и потискането на възпаленията.

Черен шоколад с плодове
Черният шоколад е много богат на антиоксиданти, потискащи възпалението и стимулиращи регенерацията на клетките. В черния шоколад се намират много полезни мазнини. В плодовете пък се намират множество фибри и полезни въглехидрати. Тази комбинация е много полезна за сърцето, тъй като намалява възпаленията, стимулира поддържането на кръвното налягане, намалява холестерола и подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Спанак с ягоди
Вероятно сте чували за тази нетрадиционна комбинация в салатите, но тя не е случайна. Не само вкусът на салатите със спанак и ягоди е превъзходен, но тези два продукта взаимно усилват полезните си качества. Спанакът е сред най-добрите източници на желязо, а антиоксидантите в ягодите заедно с изобилието от витамин С спомагат за усвояването на желязото. Това прави тази хранителна комбинация изключително полезна за сърдечносъдовата система.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *