Кои хора НЕ трябва да ядат райска ябълка

Райската ябълка е незаменим помощник в борбата срещу есенната авитаминоза. Оказва се обаче, че този плод не е полезен за всеки. В него се съдържат куп витамини – А, С и В, както и важни микроелементи: йод, желязо, калций, калий, фосфор, манган, магнезий. Райската ябълка е полезна като профилактика при недостиг на витамини, желязодефицитна анемия и скорбут. Йодът в нея компенсира дефицита на това вещество в организма и намалява риска от заболявания на щитовидната жлеза.

Плодът се отличава с ниска концентрация на киселини, което оказва благоприятно влияние върху работата на стомашно-чревния тракт в случай на пептична язва, чернодробни и бъбречни заболявания. Райската ябълка е полезна при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Нейната консумация оказва диуретичен ефект и съдейства за облекчаване на отока, причинен от лоша сърдечна функция. Но въпреки изброените ползи от него, съществуват и сериозни противопоказания за употребата му. Хората със сраствания в червата и хроничен запек не трябва да консумират райска ябълка, тъй като съдържащият се в нея танин може да провокира остра обструкция. При панкреатит и заболявания на дванадесетопръстника също е забранена консумацията на този плод.

Стипчивите вещества, влизащи в състава на райската ябълка, могат да забавят метаболизма. Следователно хората, склонни към наднормено тегло и бързо напълняване, трябва да изключат този плод от менюто си. За деца под десет години райската ябълка също е забранена. Танинът, който се съдържа в нея, насърчава образуването на вискозна слуз в червата. Това води до проблеми с храносмилането. Специалистите съветват и пациентите с диабет да не консумират райска ябълка поради високото съдържание на естествени захари в нея. По време на бременност се препоръчва консумация на този плод да бъде в умерени количества заради риска от алергична реакция. Подобно на други ярко оцветени плодове, райската ябълка може да предизвика алергия.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *