Топ теми

Кои храни ви карат да се поддувате?

Случвало ли ви се е да започнете деня с плосък корем, а някъде следобед да се чудите дали не сте в петия месец? Не сте сами. Подуването е един от най-честите дискомфорти, от които се оплакват жените – особено когато спазвате режим, стараете се да се храните „правилно“, а резултатът е обратен на желания.

Оказва се, че дори някои иначе здравословни храни могат да ви карат да се чувствате като балон. Ето кои са най-честите „виновници“ и как да ги балансирате в менюто си.

Глутен и пшенични продукти

Ако сутрин не можете без филийка хляб или кроасан, но след това се усещате подути, глутенът може би не е ваш приятел. Той се съдържа основно в пшеницата, ечемика и ръжта и при някои хора предизвиква дразнене и забавено храносмилане. Това не означава задължително, че имате глутенова непоносимост – просто тялото ви може да реагира с подуване, особено при честа консумация.

Какво да направите? Пробвайте да редувате обичайния хляб с оризови, царевични или безглутенови варианти. Дори само една седмица без глутен може да даде интересен резултат.

Бобови култури – боб, леща, нахут

Те са богати на фибри и протеини, но също така съдържат сложни захари, които ферментират в червата и създават газове. Това е особено характерно, когато тези храни не са били част от ежедневието ви и изведнъж решите да ги добавите масово в режима си.

Съвет: Накисвайте бобовите култури поне за 8 часа и сменяйте водата няколко пъти при варене. Съчетайте ги със свежи зелени подправки като копър и магданоз – те помагат за по-доброто им усвояване.

Кръстоцветни зеленчуци – зеле, броколи, карфиол

Тези суперзвезди на здравословното хранене също не са особено нежни към храносмилателната ни система. Причината? Отново – фибри и серни съединения, които в процеса на храносмилане водят до образуване на газове.

Трик: Задушавайте или печете тези зеленчуци вместо да ги ядете сурови. Така ги правите по-леки и по-щадящи за корема.

Салата от марули и айсберг

Изненадани ли сте? Макар и на пръв поглед „лека“, голямата купа със свежа салата може да ви остави с усещане за тежест. Причината – марулите съдържат трудно разградими фибри, особено ако ги ядете на гладно или в големи количества.

Решение: Добавете малко авокадо, зехтин или ядки – мазнините улесняват разграждането на суровите зеленчуци.

Картофи

Картофите са вкусни, засищащи и… понякога подуващи. Те съдържат скорбяла, която при някои хора води до бавен метаболизъм и задържане на вода. Особено ако са пържени или в комбинация с мазнини и брашно.

По-добър вариант: Печете картофите с кората и ги комбинирайте със зелена салата или кисело мляко.

Дъвка и газирани напитки

Не са точно „храни“, но си струва да ги споменем – дъвченето на дъвка и пиенето на газирани напитки водят до поглъщане на въздух, което буквално ви надува отвътре. Ако дъвчете по навик или поради стрес – време е за нов ритуал. Чаша вода с лимон ще ви освежи не по-зле.

Подуването невинаги е сигнал за сериозен здравословен проблем – понякога тялото просто ни подсказва, че нещо не му пасва. Наблюдавайте реакциите си, водете си дневник на храненето и не се страхувайте да правите експерименти. А най-важното – не изпадайте в паника. Все пак, перфектният корем не е по-важен от това да се чувствате добре в тялото си. 

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *