Кокичета с ракия – един забравен лек от миналото

Кокичета с ракия е едно уникално лекарство, което се бори успешно с настинките, ревматизма, сърдечните проблеми, плексита и още много други болести.

Тайната се крие в химичния състав на кокичетата, в който влизат гликозиди, витамин С, алкалоиди, нивалин и други. За лечебни цели се използват цветовете на растението, които имат мощни противовъзпалителни, болкоуспокояващи и тонизиращи свойства. От него не се приготвят запарки и отвари. Трябва да се спазват стриктно препоръчителните дози за прием, защото предозирането може да доведе до неблагоприятни странични ефекти, пише marica.bg. Препоръчително е лечението с настойка от кокичета да става под лекарски контрол. Ето няколко лечения с кокичета по рецептите на народната медицина:

1. Кокичета с ракия при сърдечни проблеми – наберете 60 кокичета и ги залейте с 1 литър домашна гроздова ракия. Приберете настойката за 40 дни на тъмно. Разклащайте я поне веднъж на ден. Извадете я, прецедете я и я изсипете в стъклено шише. Всеки ден изпивайте по 2 пъти от нея, преди да се нахраните, по 5 милилитра.

2. Кокичета с ракия при настинки – наберете 100 броя кокичета и отново ги залейте с 1 литър домашна гроздова ракия. Оставете илача да престои 40 дни, но този път на слънце. След изтичане на периода за престой трябва да прецедите. Лечебната течност се пресипва в стъклено шише. На ден се приема по чаена лъжичка настойка от кокиче, омесена с чаена лъжичка мед.

3. Лечение с кокиче на кокоши трън – тук се използва луковицата на цветето, която се разрязва на две части. Вътрешността на едната половинка се налага върху проблемната зона и се превързва с бинт. Лечението е с различна продължителност.

4. Лечение с кокиче при ревматизъм – тук се ползват вече прецъфтелите кокичета. Събирате от тях цветовете им – 120 броя. Аналогично на другите рецепти, те също се заливат с ракия – 1 литър. Стъкленият съд, в който приготвяте илача, се прибира на тъмничко и хладничко и отново стои 40 дни. След готовност се прецежда и се използва за разтривка на силно болезнените зони.

Забележка: Въпреки множеството лечебни качества на кокичето при прием на различните илачи е препоръчително, даже задължително, да се извършва под лекарско наблюдение. Трябва да се спазват стриктно всички дози за прием, защото приемани в големи количества, са токсични.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *