Колко е опасно да пием вода от бутилка, престояла в колата

Какво се случва, когато пластмасовата бутилка с вода е стояла в жегите?

На всеки му се случва да забравя пластмасовата бутилка с вода в автомобила си. Със сигурност не веднъж сте утолявали жаждата с престоялата с дни течност, защото не сте имали прясна вода около себе си. Следващия път, преди да го направите, си помислете много внимателно, пише Actualno

Според проучвания, проведени преди няколко години, става ясно, че пластмасата, служеща за направата на еднократните бутилки, излъчва бисфенол А. Това е съединение, което може сериозно да влоши здравословното състояние на човек, тъй като оказва влияние върху хормоните и техния баланс.

Какво се случва, когато пластмасовата бутилка с вода е стояла в жегите?

Когато бутилката се нагрее, то бисфенол А започва да се отделя. Ако колата ви е паркирана на слънце, градусите в нея значително се увеличават и това способства отделянето на огромно количество бисфенол А.

При направата на бутилките се използва съединението полиетилен терефталат. То е канцерогенно и е било открито в много видове пластмасови бутилки за вода. Въпреки това обаче не е поставена забрана за използването му, тъй като е много леко и лесно се борави с него.

Няма изгледи скоро да бъде поставена забрана и затова ви съветваме много да внимавате каква вода пиете и какви храни похапвате. Избягвайте всякакви продукти, които са пряко обвързани с пластмасата.

Ако водата в автомобила ви е стояла повече от няколко минути на слънце, просто забравете за нея и я изхвърлете. По-добре да стоите жадни за няколко минути, вместо това да вредите на здравето си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *