Колко са спечелили българите от тенис

Колко трудно е да пробиеш в тениса, показва справка на АТР, която бе направена след финала на “Уимбълдън” преди две седмици. От милионите, които играят при мъжете, само 24 691 са спечелели поне долар от наградните фондове на турнирите. Реклами и други договори не влизат в тази класация. От тези тенисисти 640 са минали границата от 1 милион долара, което си е доста сериозна цифра. За съжаление обаче, не може да става сравнение с по-старите поколения, защото тогава наградните фондове в миналото не бяха това, което са сега.

Заради това Пийт Сампрас е например едва пети в класацията, изпреварен от “светата троица” на съвременния тенис Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Пред него е и шотландецът Анди Мъри, който стигна до две победи на “Уимбълдън”, пише 24 часа. Фалирарият Борис Бекер е също доста напред като представител на предното поколение тенисисти, като е прибрал над 25 милиона долара. Това обаче не му попречи да обяви несъстоятелност и кредиторите му да разпродадат купите, които е спечелил, на публичен търг. Единственият милионер от българските тенисисти е Григор Димитров. Той има над 16 милиона долара от наградни фондове и е на почетното 30-о място във вечната ранглиста въпреки големите проблеми, които има през последната година. Все пак беше №3 в света и спечели финалния турнир на АТР в Лондон. Всички останали български състезатели не са спечелили общо колкото Григор Димитров.

След него с близо половин милион от наградни фондове е Орлин Станойчев. Шестцифрени са парите на Александър Лазов и Ивайло Трайков. Интересното е, че в списъка е дори Матей Пампулов, а брат му Божидар липсва. По време на социализма това бяха най-силните ни състезатели, като според всички са имали таланта да пробият и напред в ранглистата, но тогава имаше ограничения. На всичко отгоре всички средства от наградни фондове трябваше да минават през държавна фирма към БСФС, която след това ги разпределяше. Най-огромната част от българите е с под 200 долара от наградни фондове. Сред тях е и председателят на федерацията Стефан Цветков, който има 86 долара за кариерата си. Друго интересно име е Иво Карамански-младши, който има 172. Той бе една от надеждите на българския тенис преди време. Карамански-старши бе разстрелян на 20 декември 1998 година от Стефан Въжарски по време на купон във вила в столичния квартал “Бояна”. С 4 долара повече е спечелил Стефан Тафров-младши, синът на бившия външен министър и посланик в няколко държави. Доста напред в родната класация стигнаха младите ни надежди Андриан Андреев и Александър Донски, които вече достигат до челните места сред родните състезатели.

Васил Кирков от Асеновград играе за САЩ

От доста време българи играят и за други държави, но са включени в списъка. Васил Кирков е роден в Асеновград, но в момента се състезава за САЩ. Георги Паяков пък бе тенисист от Испания. Александър Клинчаров представлява Нова Зеландия, но е синът на световната ни шампионка по художествена гимнастика Диляна Георгиева и петобоеца Владимир Клинчаров. Митко Благоев пък е дете на големия ни щангист Благой Благоев, но игра за Австралия.

Откритото на САЩ е най-скъпият турнир

Откритото първенство на САЩ на кортовете на “Флашинг Медоу” в Ню Йорк остава най-скъпият турнир в тениса. Тази година наградният фонд бе увеличен на 57 милиона долара, или с 8% повече от миналата. Победителите при мъжете и жените ще спечелят невероятните 3,85 милиона всеки. Това е от 1973 година насам. Финалистите вземат по 1,9 милиона долара. Само участието в първия кръг гарантира 58 000 долара. При двойките титла носи 740 хил. долара, а за финалистите – 370 000.

Колумбиец печели пари само от двойки

Колумбиецът Хуан Себастиан Кабрал е спечелил тази година 804 230 долара, и то само от игра на двойки. Той няма и долар приход на сингъл в някой турнир от АТР. Братятя на Джокович далеч от него Новак Джокович може да е №1 в световната ранглиста и по спечелени пари от наградни фондове, но братята му са доста далеч от него. Марко до момента има 89 511 долара през кариерата си. Джордже, който е най-малкият, е само с 20 720 долара. А Ноле вече е на път да стане първият в историята, който ще достигне котата от 150 милиона, спечелени от наградни фондове в тениса.

Като със сигурност може да го направи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *