Топ теми

ПРЕДПРАЗНИЧНО ПАЗАРУВАНЕ! Колко ще струва на благоевградчани великденската трапеза

Oпашка за яйца се изви в закрития фермерски пазар на Благоевград в деня преди Велики четвъртък, когато традиционно ги боядисваме за Великден. Нямяше още 12 ч. в сряда, а семейство търговци от якорудско село споделиха пред репортер на „Струма“, че са продали всички кори с домашни яйца, като предлагаха бройката за 50 ст. Много благоевградчани, които се редяха на опашката, но не можаха да си закупят в пазарния ден вчера, поръчаха яйца за събота. Те споделиха, че държат на качеството и затова са решили да се доверят на българските производители.


Срещнахме и немалко пенсионери, които бяха заложили на по-евтини яйца. Госпожа Милчева, сподели, че си е закупила на промоция от магазин на търговска верига кора с 30 яйца от клетъчно отглеждани кокошки на цена от 8,99 лв. или 30 стотинки бройката.
Проверка на „Струма“ установи, че в магазинната мрежа в областния център яйцата се продаваха на цена от 45-50 стотинки от началото на месеца. Цената им в Страстната седмица остана непроменена.
Оживена търговия кипеше вчера и на открития пазар в Благоевград. Купуваше се масово зелена салата, като марулята се продаваше на цена от 1-1,20 лв. бройката, кромида се предлагаше за 1 лв., а репичките – за 1- 1,20 лв.


Цената на козунака в магазините в областния център бе в диапазон между 4 и 6 лв. за 450-500 г и варираше в зависимост от качеството и плънката. В магазините на големите търговски верига козунакът се прeдлагаше на промоционални цени от 3,20-3,50 лв. Най-евтиният козунак, който вчера можеха да си купят благоевградчани от магазин на търговска верига, се предлагаше на символичната цена от 0.99 ст. за 400 г.
В пекарните в Благоевград козунакът бе сравнително по-скъп, но не липсваха клиенти, които споделиха, че цената отговаря на качеството му. Там за 7 лв. предлагаха класически чист козунак, а ако е със стафиди или шоколад – за 9 лв. Продаваше се и козуначено руло със сладко от череши на цена от 13 лв.


Много клиенти имаше вчера и в месарските магазини в областния център на Пиринско. Благоевградчанката Любима си поръча цяло агне по 26,50 лв/кг. от търговски обект в центъра на града, като остави капаро от 20 лв. Тя сподели, че си е поръчала за великденската трапеза 10-12 кг агне.


В друг месарски магазин в Благоевград вчера също приемаха поръчки за цели агнета , като килограмът вървеше за 26,10 лв. Агнешкият бут се предлагаше за 29,40 лв./кг, а агнешката плешка за 26,65 лв./кг. Цената на агнешкия дроб бе 16,50 лв./кг, агнешките черва и шкембе се продаваха за 14,20 лв./кг, а агнешки главички за 7, 10 лв./кг.


На излизане от търговския обект попитахме госпожа, която се представи като Бакалска, какво мисли за цената на агнешкото месо тази година. „Поръчах 1 кг, въпреки че сме многочленно семейство, вкъщи много не го обичат”, сподели благоевградчанката. Тя акцентира, че цената на агнешкото месо е скочила много в последния месец, за разлика от първите месеци на годината, когато е купувала.
В месарски магазин в по-краен квартал на Благоевград репортер на „Струма“ видя, че цяло агне се предлагаше на цена от 24 лв./кг, като търговката сподели, че количествата вече са почти изчерпани. В същият търговски обект бе по-евтин и агнешкият бут – 26 лв./кг, както и агнешката плешка – 25 лв./кг. Агнешката карантия там се продаваше за 14 лв./кг.
В друг месарски магазин, също намиращ се в в по-краен квартал на Благоевград, агнешкото се предлагаше за 23 лв. кг, а в търговския обект благоевградчанин си закупи няколко килограма агнешки бут за великденската трапеза.


В магазин на търговска верига агнешка предна четвъртина се предлагаше охладена за 19,99 лв./кг, а агнешката задна четвъртина – за 23,99 лв./кг. В този търговски обект разговаряхме с госпожа Иванова, която сподели, че предишната седмица си е купила от същото място агнешка задна четвъртина за 21,99 лв/кг. Тя допълни, че “каквато и да е цената, Великден е веднъж в годината и няма как да не го отбележат, както подобава традицията”.

НАДЕЖДА ДАМЯНОВА

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *