Копривата – естествен лечител с множество полезни свойства

Копривата е истински естествен лечител. Благодарение на полезните си свойства, тя е универсално лекарство за много заболявания. Нищо чудно, че народната поговорка гласи: „Наръч коприва замества седем лекари“.
Копривата увеличава съдържанието на хемоглобин, помага за загубата на излишни килограми, ускорява метаболизма и води до оптимално кръвообращение.
Копривата съдържа голямо количество витамини В, С и К, желязо, калций, каротин и калий. Растението е богато на полезни микроелементи като флавоноиди, танин, органични киселини, етерични масла и хистамин.
Трудно е накратко да изброим лечебните свойства на копривата. Това растение има тонизиращо действие, ускорява възстановяването на лигавиците на храносмилателния тракт, нормализира менструацията при жените. Копривата облекчава умората, повишава устойчивостта на организма към вируси и болести.
В народната медицина копривата се използва за лечение на много заболявания. Отварата от листата е чудесна при себорея и плешивост. Помага за укрепване на косата и подобряване на цялостното здраве на скалпа.
Прясно изцеден сок от коприва се използва в маски, компреси или домашни лосиони. Те се прилагат и върху язви или рани, защото премахват възпалението на кожата и ускоряват зарастването. Маските се препоръчват на хора с проблемна кожа. Те имат бактерицидни, противовъзпалителни и антисептични свойства.
Настойката от коприва е особено полезна при менопауза. Помага за намаляване на честотата на горещите вълни и облекчава състоянията на безпокойство и безсъние. Народните лечители препоръчват да се пият настойки от коприва при подагра и ревматизъм, при нарушение на кръвообращението или като болкоуспокояващо.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *