Кореспондент на „Струма“ в епицентъра! Неврокопски учител се сля с хиляди на Великденска процесия в Барселона

Да попаднеш в Барселона точно по време на великденските празници, особено когато за седми път за последните сто години Великден съвпада и за православни, и за католици, си е рядък шанс. Точно такъв късмет споходи кореспондента на в. „Струма“ за Гоце Делчев и преподавател по български език и литература в училището в с. Дебрен Константин Пашкулев. При завръщането си от Испания той описа  преживяванията си от най-голямото религиозно събитие в християнския свят специално за читателите на вестника:

„Тръгнах за Барселона с тръпката на откривател, с притеснението от напрегнатата международна обстановка и страха от атентатите, особено покрай такива празници, когато на едно място се събират много хора. Преживяването обаче си струваше, най-много емоции изпитах от присъствието ми на най-атрактивното и пищно религиозно празненство – Разпети петък, когато се отбелязва погребението на Исус Христос.

Пътувах с приятел, с когото си бяхме резервирали билети на нискотарифна компания два месеца по-рано. Пред мен в самолета се оказа бившият премиер и кандидат за президент Пламен Орешарски, който бе с две дами. Не разбрах коя от тях му е съпругата. Просто се оказа, че бившият премиер е предпочел великденска дестинация като нас – с нискотарифен полет. На летището всичко е много просто – директен курс с автобус до площад „Каталуния“, оттам нататък всеки се спасява сам – в хотел или хостел. Да, но се оказа, че не сме предвидили тази малка подробност за съвпадението на християнските празници – великденските, на католици и източноправославни, което се случва за седми път през последните 100 години.  С неимоверни  усилия намираме хотел – 560 евро за две вечери за двама, всичко друго е просто пълно, резервирано от месеци!

Барселона е вторият по големина град в Испания след столицата Мадрид. Основан е през ІІ век преди Христа от бащата на картагенския пълководец Ханибал 400 години преди основаването на Рим. Бащата на днешните барселонски сгради в целия център е архитектът Антонио Гауди.

Тръгваме по центъра – естествено, минаваме по площад „Каталуния“. Оттам е централната улица „Рамбла“, която води до пристанището. Точно тази улица е „представителната“ емблема на Испания, или по-точно на провинция Каталуния. Тук се забелязват всички прослойки на местното население – араби, негри, китайци, африканци, латиноамериканци, индийци, китайци, както и  румънци и българи.

Барселона се пълни по Великден с по милион посетители, както и през курортния летен сезон. От целия свят идват да видят града, в който вече над 100 години се строи най-величествената катедрала в света и още не е построена. Но сега има още по-голям бонус за туриста – едно от най-големите шествия в света, пресъздаващо погребението на Исус Христос.

Преди голямата възстановка посетителите се сблъскват освен с безспорните красоти на каталунската столица и  с голямата мизерия, в която някои живеят в този град мечта. Центърът буквално е обсебен от дрогирани просяци, които молят милостиня „за кучето си“!

Непрекъснато минават мърляви мъже и жени, които ти искат цигара или просто каквото дадеш! По центъра през десетина метра могат да се видят негри  амбулантни търговци – опънали са на плочките чаршаф,  на който са изложили стоката си – сувенири, дрехи, маратонки, ментета на спекулативни цени. Понякога всичко е до два пъти по-евтино от магазините и задължително покупката е въпрос на пазарлък. Опънатите със стока чаршафи имат въжета на четирите ъгъла, с които нелегалните търговци само за секунди могат да съберат багажа си и да офейкат, ако наближат полицаи. Затова им сигнализират авери, които следят за наближаване на органи на реда. Но не само спекулантите, на глоба подлежат и обикновените туристи, ако бъдат хванати да пазаруват от тях.

Иначе цените в супермаркетите в Барселона са почти като тези в България, само че в евро. Едно кенче бира е 1 евро. В заведенията обаче наистина те „дерат“ – чаша бира е 5.50 евро. И така след обичайното мотаене за свикване с обстановката идва времето за Разпети петък. Шествието за погребението на Исус Христос започва от катедралния храм „Свети Августин“, който се намира на улица „Хоспитал“ – пресечка на главната „Рамбла“.  За разлика от православната традиция, в която свещениците обикалят църквата с плащаницата на Исус, католиците правят това много по-помпозно и зрелищно, като в театрална постановка.

От катедралата „Свети Августин“ тръгва дълга процесия, която представя пътя на Исус Христос до върха Голгота, на която е разпнат и където умира. В шествието участват много мъже и жени, символизиращи последователите на Месията, които са облечени в черно, омотани са и главите им в сукно. Всички носят на рамото си огромен черен кръст. Много от тях, предимно жените, са боси, а на краката им са закачени железни синджири, символизиращи оковите, с които Исус е носил сам кръста, на който ще бъде разпнат.

Няма свещеници, които пеят, както е при източноправославния ритуал. След всяка група от участниците в шествието дефилира оркестър с духови и ударни инструменти, които свирят различна пасхална музика.

Следва платформа, върху която е ковчегът на Христос, а върху него се издига статуя на самия Спасител, който носи кръста си. Платформата е уникално тържествена, с десетки запалени свещи около нея. Отдолу, под покривало,  е движена от хора, на които се виждат само стъпалата. Те нямат никаква видимост под платформата и се контролират от водач, който  ги упътва с отривиста команда: „вляво“ или „вдясно“.

След ковчега на Исус следват още множество групи дефилиращи поклонници, облечени в черно или бяло, като след всяка върви оркестър. Те са толкова много, че различното им свирене на пасхални музики се превръща в какофония и трудно се отделя мелодията.

Последна в процесията е не по-малко помпозната платформа, върху която е поставена майката на Христос – Дева Мария. Тя също е носена от хора. В шествието няма нито една машина.

Участниците в грандиозния ритуал са около хиляда души, обикалят целия център на Барселона. Тръгването от катедралата „Свети Августин“ започна от 17.00 часа и завърши с прибирането в храма в 23.00 часа. Стотици хиляди жители и гости на Барселона аплодираха по тротоарите шествието, което бе охранявано от стотици полицаи.

Случайно се заговорих с българи, присъстващи на церемонията, които от години живеят в Барселона. На моя въпрос защо е толкова тържествен този ритуал и има и музика, те ми отговориха: „Католиците имат друга концепция за този Разпети петък. Те отбелязват погребението като избавлението на Исус Христос от мъките!“.

КОНСТАНТИН ПАШКУЛЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Катя Йорданова

    Проверете си информацията-само от 2001 година православен и католически Великден се на една дата за 7 път-2001,2004,2007,2010,2011,2014,2017. Следващата е 2025г.Информацията е от Дати на Великден през 21 век.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *