Коронакризата удари и крадците, спад на автокражбите с 12%

Значителен спад на автокражбите се наблюдава от началото на 2020 г. От януари до септември общият брой на посегателствата на коли е 1146 в сравнение с регистрирани 1304 такива през същия период на миналата година. По време на месеците, в които у нас бе въведено извънредното положение, също се забелязва спад на този вид престъпление. От януари до септември отчетеният спад на регистрираните кражби е с 12,1% , тоест със 158 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Органите на реда са регистрирали 378 посегателства срещу автомобили през месеците март, април и май спрямо 415 през същия период на 2019 г., сочат месечните статистически данни на МВР, цитирани от „Монитор“.

Експерти коментират, че коронакризата е ударила и криминалния контингент, което се доказва и от намалелите набези на апашите като цяло – независимо дали става въпрос за домови, джебчийски или автокражби. Голяма част от тях също за засегнати от инфекциозното заболяване, има и много, които не биха рискували да се заразят. Тенденцията за спад на посегателствата от автоджамбази се забелязва и през последните години. Данните сочат, че през 2018 г. те са били 2112, а едва 13,4% от тях са били разкрити. През 2019 г. броят им е 1640, а разкриваемостта е скочила на 18%. Тази година отново спадът е категоричен, а разследващите са разкрили 17,5% от кражбите на коли – 200 на брой. Причината за това е не само епидемиологичната обстановка в страната, но и по-добра работа на службите на МВР в тази насока, както и намаляващият интерес към този вид посегателства. През септември е имало 123 кражби в цялата страна, което е с 6,1% по-малко спрямо предходния месец – 131 случая.

От тях разкритите престъпления през деветия месец от годината са 8, а през август – 16. Увеличение на регистрираните посегателства спрямо коли за септември сравнен с август, се отчита на територията на областите Благоевград – от 1 на 6, Варна – от 3 на 8, Плевен – от 2 на 5, и Монтана – от 1 на 2. На територията на София-град е регистрирано увеличение от 11,1%. При този вид престъпление е трудно да се установи извършителят казаха от МВР. Точно заради това от януари 2020 г. до края на август полицията е върнала двойно повече откраднати коли, отколкото е разкрила кражби.

В столицата върнатите превозни средства обратно на собствениците им са 3 пъти повече от разкритите противозаконни отнемания. Оказва се, че не всяко моторно превозно средство може да бъде върнато веднага. За да може това да се случи, е нужно возилото да е цяло, с ненарушена рама и неповредени регистрационни номера, които не са пренабити. Тогава то се връща на собственика с прокурорско постановление. В противен случай и при задържан извършител е нужно съдебно решение, за да може превозното средство да бъде предадено на собствениците си.

Най-често обаче автомобилите се крадат, за да се разфасоват и съответно да бъдат продадени на части. Така печалбата е най-бърза, а апашът става неразкриваем. Най-желани са както по-скъпите и нови коли, така и по-масовите, за които потребителите най-често търсят части. В последните месеци се наблюдава и тенденцията крадците да дебнат повече луксозни возила в столицата. СДВР отчита, че откраднатите автомобили от началото на годината са 504, а 20% от тях са нови и скъпи.

За да предпазим автомобила си от посегателства, можем да се доверим на платените охраняеми паркинги. Ако не можем да си го позволим или нямаме такъв наблизо, е хубаво да паркираме на добре осветени и открити места, близо до които се намират охранителни камери.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *