Кофеинът и ползите от него за здравето, кожата и косата

Приемът на кофеин с кафето или чая сутрин е ежедневие за повечето хора по света. В някои държави дори има ритуали свързани с пиенето на чай и кафе. Безспорно ползите от кофеина са много и вече потвърдени с научни изследвания. По своята същност кофеинът представлява горчив, бял, кристален алкалоид, който има свойството да се свързва с ДНК и РНК-то в човешкия организъм. Може да бъде открит в семена, ядки или листа на растения. Разпространени са в Африка, Източна Азия и Южна Америка. Безспорно най- известните източници на кофеин са кафето и чая. Кофеинът действа на централната нервна система, като я стимулира. Това действа ободряващо и премахва сънливостта.

1. Изостря мисълта Кофеинът е добър за мозъка. Той стимулира освобождаването на допамин, което от своя страна въздейства благотворно на сивото вещество. Така мозъка е стимулиран, а човек е активен, има остра мисъл и бързи реакции. Има проучване на Харвард, което твърди, че хората които приемат четири чаши кофеинови напитки на ден намаляват шансовете на да развият Паркинсон наполовина. Други проучвания водят до извода, че кофеинът предпазва и от сърдечни заболявания, като свива артериите, и повишава кръвното налягане.

2. Кофеинът е полезен за черния дроб Пречиства го от токсини и спомага за очистването на дебелото черво.

3. Намалява риска от диабет Според някои проучвания приема на кофеин, равен на 5 чаши кафе на ден намалява риска от диабет тип 2. Това е най-вече така благодарение на високите нива на антиоксиданти, които се борят с болестта. Две чаши кафе без захар на ден може да ви предпази от диабет.

4. Помага в борбата с наднорменото тегло Намалява апетита, което автоматично води до загуба на тегло. Приемът на много големи количества, обаче не е препоръчителен.

5. Кофеинът има свойства, които намаляват рисковете от развитие на ракови клетки в организма, както и въздейства върху съществуващи такива. Според проучвания приема на поне 5 чаши кофеинови напитки на ден намалява риска от рак на устната кухина с 39%, рак на мозъка с 40%, рак на дебелото черво с 42%, рак на гърдата с 49% и рак на ендометриума с 19%.

6. Кофеинът също така подобрява работата на мускулите и тяхната издръжливост, повлиява положително мигрена и главоболие, подобрява паметта. Освен повишаването на настроението, кофеинът подобрява и състоянието на кожата. Това кара водещи производители в козметичната индустрия все по-често да го включват в продукти за грижа на кожата.

Ползите от кофеина за кожата са:

7. Бори се със свободните радикали Те са основната причина за появата на бръчки, фини линии и загуба на еластичност на кожата. Основните три признака на стареенето. Благодарение на антиоксидантите, които атакуват и унищожават тези свободни радикали се повишава цялостният вид и състояние на кожата. Все по-често кофеинът се включва в продукти за борба с бръчките и различни нощни кремове.

8. Успокоява възпалението Чрез намаляване на зачервяванията и възпалителните процеси по кожата, кофеинът допринася за красив и равномерен тен.

9. Терапия за тъмни кръгове около очите Тъмните кръгове могат да бъдат причинени от много неща като дехидратация, алергии, недоспиване или да са генетично обусловени. Кофеинът не лекува тъмните кръгове, но неговите антиоксидантни свойства спомага за намаляване на подпухването и възпаленията съпровождащи тъмните кръгове. Спомага също така и за намаляването на натрупване на кръв около очите.

10. Намалява целулита Кофеинът в продуктите за грижа за кожата може да дехидратира мастните клетки. Това води до изчезване на водата от повърхността на кожата и респективно намалява появата на целулит, като по този начин ви осигурява по-гладка кожа. Изследванията в Университета на Сао Пауло доказват, че прилагането на крем за кожа, съдържащ кофеин, намалява размера на целулитните мастни клетки с 17%.

11. Зачервяване Кофеинът свива кръвоносните съдове, за да намали зачервяването. Това го прави идеално лечение за зачервяване на лицето. Когато се прилага локално, кофеинът действа като диуретик, подпомага циркулацията и е мощен антиоксидант. По този начин той има способността да успокоява раздразнената и зачервена кожа и намалява вредното въздействие, което оказва слънчевата светлина.

12. Възстановява уврежданията от ултра-виолетовите лъчи Кофеина се счита се за по-силен антиоксидант от полифенолите, съдържащи се в зеления чай. В действителност, той е сред най-добрите и най-силните антиоксиданти за борба с UV щетите.

13. Стяга кожата Друга допълнителна полза от локалната употреба на кофеина е, че може да стегне фините линии и изглади кожа. Кофеинът, използван в кремовете, се абсорбира от кожата ви, за да я укрепи и стегне. Той също така потиска растежа на раковите клетки на кожата. Козметичните продукти често включват в състава си кофеин, тъй като той може да ви осигури безупречен вид. Кофеинът има благотворно влияние и върху косата. Дължината и вида на косата зависят от състоянието на космените фуликули и цикъла на растеж. Кофеинът стимулира не само тялото и ума, но също така корена на косъма. Той е често използвана съставка в шампоани, маски и други продукти за грижа за косата с цел стимулиране на растежа на косъма и заздравяване на цялостната структура на косата.

14. Косопада при човек често е в следствие на хормона дихидростерон, който влияе на космените фоликули. Фоликулите намаляват размера си и накрая изчезват, причинявайки плешивост. Този процес е известен като миниатюризация на космените фоликули и има неблагопрятно въздействие върху фазата на растеж на косата. Кофеинът, прилаган локално, прониква в корените на косата и ги стимулира. Освен предотвратяване на мъжкото плешивост и косопад, той стимулира корените на косата в скалпа на жените и води до по-силен растеж на косата. За да има търсения ефект маската за коса със съдържание на кофеин трябва да престои поне 2 минути, за да може той да проникне до корена на косъма.

15. Кофеинът се счита и за стимулант при растежа на косата Публикувани изследванията в Маждународния Журнал по дерматология показват, че локалното лечение с кофеин води до увеличаване на средния растеж на космените фоликули с около 46%. Той също удължил жизнения си цикъл с 33%. Това е така, защото кофеинът може да блокира ефекта на ДХТ, който уврежда космените фоликули и е отговорен за причиняването на плешивост.

16. Прави косата лесна за обработка Освен укрепване на косъма, кофеиновите продукти придават естествен блясък на косата ви и я правят податлива за стилизиране. Кофеинът има много ползи за кожата, косата и здравето. Това обаче е възможно само с правилната дозировка. Маската за коса Calinachi Extreme съдържа точното количество от него и гарантира пълният ефект от употребата му. Тя съчетава действието на кофеин с прокапил за успешната борба с косопада и стимулира растежа на косата. Calinachi Extreme съдържа също така и масла от авокадо, арган, жожоба, кокос и гуарана, както и магнезий и колаген за да бъде косата ви здрава, еластична и бляскава. С помощта на кофеина поддържаме тялото си жизнено и енергично, а благодарение на Calinachi Extreme сега можем да направим същото и за косата си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *