КОШМАРЪТ В КУХНЯТА СВЪРШИ! След 7 г. ресторантьорство адвокат Ал. Мановски пусна кепенци на механа „Извора”

Благоевградският адвокат Александър Мановски и дъщеря му Полина затвориха култовата механа „Извора“, която стопанисваха 7 години. Заведението, което се прочу с участието в реалитито на Иван Манчев „Кошмари в кухнята”, пусна кепенци заради невъзможността съдържателите да оцелеят финансово, ако искат да продължат да не нарушават принципите си и правилата.

„Накрая бяхме между чука и наковалнята. На практика финансирах бизнеса на дъщеря си от юридическата си практика. В България спазваш ли правилата, не вървиш напред. Излиза, че през всичките години излишно сме се напъвали!“, обясни причините да затворят механата Ал. Мановски и призна, че сам останал изненадан колко години успели да се задържат в ресторантьорството.

„Взехме го през лятото на 2011 г. и 3 месеца го ремонтирахме. Отворихме на 8 декември, но определено през всичките години не сме разчитали на студентите. Клиентите ни бяха предимно колеги юристи – адвокати, съдии, прокурори и приятели. В началото беше кошмар, проверяваха ни непрекъснато и това е, защото открито не съм фен на сегашните управляващи от ГЕРБ. Скъсаха ни от проверки. От Инспекцията по труда ме проверяваха в 11 часа на обяд, същия ден идват и след 18 часа, и като заварят един и същи персонал, ни правят акт, защото трябва да е на две смени.

Първите 2-3 години имаше много клиенти, защото се знаеше, че държим на качеството и на храната, и на алкохола. Почивахме само през август, за да освежим. Неведнъж са ми предлагали нелегален алкохол, аз зареждам литър уиски по 30-35 лв., те ми го предлагат по 5 лв. с обяснението, че уж било крадено, контрабандно, внесено от Италия. Е, как ще откраднат уискито на половин Италия да го внесат нелегално?! Това си е фалшив алкохол, за който всички си затварят очите! Оказа се, че трябва да си безскрупулен, ако искаш да оцелееш, а не трябва да е така! Как ще заспя нощем, ако знам, че съм дал фалшив алкохол на клиентите, с мисълта, че може да не се събудят?! Нали не мислите, че случайно толкова народ се натравя от пиене напоследък?! То не е заради количествата, а заради качеството. Но като държиш на качеството и спазваш изискванията, излиза, че няма как да оцелееш.

Това, което общината от години прави уж в помощ на бизнеса с павилионите на площада за месец и половина около Коледа и Нова година, ни съсипва. За механите зимата е най-силният сезон и временните капанчета направо ни разбиват. Казвал съм го и на управляващи, и на контролни органи, но всички си прехвърлят топката. От нас искат да спазваме изисквания като за 4-звезден ресторант, да имаме 6 мивки например, а в капанчетата няма изобщо течаща вода. Питам проверяващите как така разрешават да работят, те ме препращат да задам въпроса на кмета. Казвам им, че кметът само отдава под наем, те са органите, които да следят за спазване на хигиенните изисквания, но отговор не получавам.

В началото в тези капанчета сервираха в съдове за еднократна употреба, напоследък обаче приборите не бяха пластмасови, също и чиниите – е, къде ги мият?! От друга страна, всички табачета, които отвориха и са над 20 само в централната градска част, също ни „изяждат“ клиентите. Пред всяко има поне по 2 маси, хората сядат, пият си бирата на крак и контролните органи изобщо не се интересуват от шума за съседите.

Проблемът с персонала е за всички заведения и ние не бяхме изключение. Преди време имахме и случай сервитьор и готвач да се „сдушат“, удряха клиентите в грамажа, потърпевши обаче сме собствениците. Махнахме ги веднага, после ги гледах в друго заведение работеха… Да не говоря, че като си вземе заплатата за седмицата, без предупреждение в понеделник по телефона ти казва, че напуска…

За съжаление от 2-3 г. постепенно оборотът започна да пада и това няма как да не стане това, като няколко пъти в годината цените се вдигат и хората обедняха. Предпочитат с 20 лв. да напълнят хладилника вкъщи, вместо да отидат на ресторант. Увеличават се осигуровките, които бизнесът плаща, минималната заплата също, а разходите за наем, ток, вода и т.н. си вървят, независимо дали има, или няма клиенти, нещо повече – вдигат се заради инфлацията. Преди 4-5 години държавата промени правилата и задължи наемателите да внасят данъка, който трябва да се удържа на хазяите, защото е по-лесно да вземеш парите от юридическо лице, отколкото от физическо. Наемодателите обаче не намалиха наемите с дължимия данък и така наемателите отново бяха принудени да правят допълнителни разходи. Неслучайно толкова много помещения в Благоевград напоследък са с табели „Дава се под наем“.

Да не говорим, че като наехме заведението, платихме за тераса в задното дворче, която се оказа незаконна и почти не я използвахме. Аз съм адвокат на свободна практика и съм откровен, че стандартът на живот, който има семейството ми, не е благодарение на механата, а въпреки нея. Издържахме толкова време, при положение че двама души от семейството работеха без възнаграждение напоследък, само за осигуровките. Сега като седна някъде в заведение, непрекъснато се изумявам от качеството на храната и алкохола, които се предлагат, защото установявам, че не отговарят нито на изискванията, нито на обявените цени. Въпросът обаче е, че става дума за живота на хората“, коментира адвокатът ресторантьор.

Ал. Мановски  призна, че в дългосрочен план обмисля отново да се върне към бизнеса, но не като наемател, а като собственик. Семейството му има няколко частни имота, където да реализират плановете си, но това по сметките им ще стане след около година. Дотогава титулярят на ресторантьорския бизнес – дъщерята Полина, може да продължи прекъснатото си образование или да се ангажира с организационна дейност за бъдещия бизнес.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

    1. Виктор

      До „Очаквано“, а ти какво си очаквал? Явно не си прочел материала. Човека ти казва, каква е ситуацията в бранша, а и не само там. Трябва да си плащаш на управляващите, да предлагаш алкохол-менте, да събираш старите салати и да ги предлагаш отново, както се прави на много места край реката и на пазара. Това е тъжната картинка.

      Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *