КПК разследва служебните панталони и обуща на екскмета на Бобошево Кр. Маринов и отсъди:  Не е корупция, пазарувал е по решение на ОбС

Имал ли е право бившият кмет на община Бобошево Крум Маринов през 2022 г. да си купи мъжко сако за 170 лв., 2 мъжки панталона за по 80 лв. всеки, 3 мъжки ризи по 60 лв. плюс чифт мъжки обувки за 90 лв. и да си ги осребри за сметка на общинската хазна е поредната жалба, по която КПК направи 4-месечно разследване, за да прецени за корупция ли става въпрос или не.

Сигналите всъщност са 2 и касаят аналогичен набор мъжко облекло, което Маринов си купил през 2021 г., само дето тогава модата била друга и той се спрял на по-консервативен и по-евтин тоалет от костюм за 215 лв., мъжко яке за 95 лв., 2 панталона по 40 лв. всеки и 2 ризи по 30 лв. За двете покупки Маринов депозирал в общината съответните фактури, изготвил разходни ордери за възстановяване на направените от него плащания и си ги подписал на две места – и за „ръководител“, и за „получил сумата“.

Проверката на КПК установи, че харчовете на кмета са направени съгласно издадени от него 2 заповеди, с които е определил сам за себе си, че има право на работно облекло до сума в размер на 450 лв. за 2021 г. и 600 лв. за 2022 г.

Според Комисията за противодействие на корупцията обаче не става въпрос за корупция – бобошевският кмет е действал закономерно  съобразно Наредбата за безплатно работно и униформено облекло и в изпълнение на решение на Общински съвет – Бобошево от 25.02.2021 г.  Същото това Решение 151/25.02.2021 г. определя средства за работно облекло на служителите и работниците на общината, диференцирани по категории, които сам Маринов определил. Освен на себе си, той преценил, че от служебно облекло се нуждаят още заместник-кметове, кметове на населени места, кметски наместници и служители в общинска администрация, на които се полагат костюм, обувки и 2 ризи до 300 лв. Работно облекло е определено още за охраната на администрацията, медицинския персонал, шофьорите на служебните коли и работниците в кухня и хижа, като за последните е преценено, че за опрятния им външен вид през годината е достатъчно само да имат 2 памучни панталона, 1 яке и обувки за 45 лв.

Във въпросната заповед на ОбС на позицията „кмет“ са определени само мъжки дрехи и ако някога общината бъде оглавена от жена, тя ще бъде изправена пред опцията да ходи на работа само с мъжки двуреден костюм, освен ако заповедта не бъде променена заради нея. В заповедта на ОбС има и следното условие: „Закупеното работно облекло да се заведе в личните картони на служителите и работниците и се следи за неговото износване“. Не е ясно кой точно трябва да следи дали общинските служители ходят на работа със служебното си облекло и по какви критерии ще се определя неговото „износване“.

КПК не се е произнесла по решението на ОбС, но пък е преценила, че щом съветниците са го взели и в бюджета за съответната година са гласували разходи за работно облекло, то кметът е бил длъжен да изпълни това тяхно решение. За становището си КПК се е позовала и на разпоредбата на чл. 296, ал. 1 от КТ, според който „работникът или служителят е длъжен да носи работното или униформеното облекло през работното си време и да го опазва като имущество на работодателя“.

По въпроса в законодателството ни има и Наредба за безплатното работно и униформено облекло (Приета с ПМС № 10 от 20.01.2011 г.), съгласно която „униформеното облекло се осигурява, когато при изпълнение на задълженията се налага отличаване на работниците и служителите от останалото население“. Как точно със сако за 170 лв. кметът ще се „отличи“ от останалото население и трябва ли въобще да се различава от избирателите не е ясно, но и тази Наредба е залегнала в решението на ОбС – Бобошево.

Това е поредният случай, в който КПК, която доскоро беше КПКОНПИ, разследва Крум Маринов. Той беше кмет на общината в продължение на 4 мандата, но  миналия октомври загуби на косъм от Стефан Тачев и в момента е редови общински съветник.

Особено през последния мандат на управлението му срещу Маринов имаше сигнали, че не ходи на работа, не присъства на заседания на ОбС, заключва помещението, в което се провеждат сесиите, и т. н. Имаше още жалби, че е изсякъл над 1300 тополи от държавния горски фонд. В Бобошево за никого не е тайна, че зад голяма част от жалбите стои Ст. Тачев, който в миналия мандат беше председател на ОбС, а с Маринов се надпреварват за кметското кресло още 2019 г. Двамата от години са в непрекъснати вражди и противоборство, в резултат на което Прокуратурата бе залята с жалби, местната власт беше блокирана, а през 2020 г. общината остана без бюджет.

За последно този януари Крум Маринов пусна сигнал в ОИК за конфликт на интереси срещу настоящия кмет Стефан Тачев, защото след избора му не е прекратил участието си в 4 фирми. ОИК обаче преброи само 2 фирми и отказа да му прекрати мандата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *