Цените на краставиците отново тръгнаха нагоре, а на пазара в събота в Благоевград и трудно се намираха. Само на две-три от външните сергии се предлагаха по 2,50-3 лв. килото, като дори не бяха от хубавите, сочни краставици, сорт „Гергана“. Имаше корнишони на цена от 2 лв. Най-голям беше изборът на домати, които варираха от 2 до 4 лв за кг. Доматите от селските дворове в Покровник, Рилци и Марулево вървяха по 2 лв.
„Зеленчуковата градина поливам с водата от бунара, който е с помпа. Имам и за домашната трапеза и изкарах и за продан“, обясни една от жените, която дошла още в 6.30 ч. на пазара, за да може да си наеме маса. Зелените пиперки се продаваха по 3 лв., а кривите чушки за пърженица по 2 лв. килото. Лютите чушлета вървяха между 4-5 лв. Високи остават цените на дините – 1 лв. килото, а на пъпешите по 1,70 лв. Все още се намират череши по 5 лв. килото, а продавачи от района на Гоце Делчев предлагаха боровинки по 12 лв. С най-голямо увеличение на тържищата през първата седмица на август са краставиците и кайсиите, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Оранжерийните краставици поскъпват с 16,3 на сто, до 2,50 лв. за килограм, а кайсиите с 11,4 на сто, до 2,84 лв. за килограм.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, за втора поредна седмица леко се покачва – с 0, 995 на сто, до 2,137 пункта. При зеленчуците, след краставиците на второ място по поскъпване е зелето – с 6,7 на сто, и се търгува по 0,95 лв. за килограм. Картофите също се покачват – с 2,5 на сто, и се търгуват по 1,23 лв. за килограм, а оранжерийните домати – с 0,4 на сто, до 2,50 лв. за килограм. Поевтиняват зеленият пипер – със 7,3 на сто, до 2,04 лв. за килограм, морковите – с 4,6 на сто, и се купуват по 1,46 лв. за килограм, зелената салата – с 3,2 на сто, до 1,20 лв. за брой.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА