Крахът на РМД-тата! 20 г. след приватизацията 26 акционери начело с директора Д. Данчов продават РМА „Стримон“

20 години след приватизацията едно от големите благоевградски предприятия – РМА „Стримон“, е обявено за продажба. Съобщението, че се търси  купувач на механизацията, сградите и земята, е публикувано в няколко сайта. Прогнозната цена само на едно от халетата, което е 1500 кв.м, е 180 000 евро, но в обявата липсва ценова оферта, а само телефон за връзка при интерес.

Да се спре агонията на дружеството през последните години с търсене на поръчки и работа акционерите обсъждали още миналото лято и преди Нова година на общо събрание. Впоследствие обаче решили да се търси купувач. От страницата на фирмата в интернет става ясно, че компанията се занимава с товарен автомобилен транспорт в страната и чужбина и с ремонт на автомобилни двигатели, монтаж и демонтаж на гуми, макар да извършват и изкопни работи, монтажни услуги и др.

От Търговския регистър пък е видно, че РМА „Стримон“ ООД е с капитал от 152 640 лв. Съдружниците са 26, най-голям е делът на управителя Димитър Данчов – от 70 030 лв., останалите са с различни дялове, но значително по-малки.

РМА „Стримон“ бе може би единственото предприятие, останало работещо толкова дълго след приватизацията му през март 1998 г. Предшественик е на държавната фирма  РМА „Пирин“ ООД, занимаваща се с превозваческа и строителна дейност. Неин приватизатор стана бившият директор, член на БСП и кандидат за общински съветник от левицата Димитър Данчов. Преди да поеме шефския пост след конкурс на 25 юли 1995 г., Данчов учи „Строителни и пътни машини“ в Тюменския индустриален институт. В младежките си години е работил като пазач на „Петрол“, по-късно е бил в администрацията на Пътно управление. Оглавява дружеството, когато в него има 90 стачкуващи и 30 нестачкуващи работници, дългове от 20 млн. лв. и една-единствена монета от 50 ст. в касата. Уволнява всички 120 работници, назначава на тяхно място нови и през юли 1997 г. вземат решение да внесат документи за мениджърска приватизация.

РМД „Пирин“ ООД е регистрирано с капитал от 500 000 лв., всички работници се сдобиват с по 5 безплатни акции, само Данчов и гл. счетоводителка вземат по 10.

На 27 март 1998 г. РМД-то участва в преговори с държавата като потенциален купувач на предприятието и печели без проблем, тъй като в последния момент конкурентите „Главболгарстрой“ и „Ирис интернешънъл“ се отказват от участие в приватизацията. Министър Евгени Бакърджиев продава на Данчов 80% от предприятието за 1,06 млрд. неденоминирани лева и се договарят за разсрочено плащане за 6 години, 60% от сумата трябва да се даде в брой, останалите 40% – в зунк облигации. Унесена в собствените си приватизационни сделки, управляващата партия СДС пропуска покупката и дори няколко месеца след подписване на договора внася предложение при Бакърджиев да смени Данчов с техен човек, мислейки, че дружеството още е държавно.

През 2001 г. Данчов купува и останалите 20% от предприятието, като оставя няколко дребни акционери за съдружници. През годините на управление той построи на река Ощавска и ВЕЦ заедно със сина на бившия зам. кмет на Благоевград Виктор Асиски – Антон.

По телефона Д. Данчов отказа да коментира хода на продажбата.

ИВАН ПЕТРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *