КРЕАТИВНОСТ! В Симитли с помощта на хранителни магазини и автобусни шофьори обхванаха в дистанционното обучение и учениците без достъп до интернет и мобилни устройства

Директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий“ в гр. Симитли Таня Янкова измисли начин как всичките 634 ученици на училището да бъдат обхванати от дистанционното обучение. Както е известно, заради коронавируса и наложеното извънредно положение децата вече трета седмица учат в т.нар. електронна среда. Онлайн уроците се провеждат във виртуални класни стаи чрез различни електронни платформи и най-вече препоръчаната от МОН  „Майкрософт Тиймс“.

Остава обаче въпросът как да учат децата от семейства с нисък социален статус, които нямат компютри, таблети, достъп до интернет… Именно за да не се чувстват тези дечица изолирани, от училището по идея на директора Т. Янкова са разработили цялостен механизъм.

Още при въвеждането на електронното обучение класните ръководители са изготвили списък на учениците, нямащи устройства. След това учителите по отделните предмети разработват материали поименно за всяко дете и ги изпращат на училищния имейл. Оттам Т. Янкова принти уроците на хартия и ги разпределя в пликове. От непедагогическия персонал на училището вземат материалите и ги носят в два хранителни магазина, намиращи се на възлови места в града. Така, идвайки да пазарува някой от семейството, взема новия плик и оставя стария, който се връща обратно по веригата. И за да не претоварват децата, „доставките се правят“ през два дни. Учениците изпълняват поставените им задачи на хартиен носител, учителите проверяват как се е справил всеки един и връщат обратна информация.

Впечатляващ е фактът, че наред с хранителните магазини, за образованието на децата в тази извънредна ситуация съдействат и автобусните шофьори, пътуващи до околни населени места. На тръгване те вземат пликовете, карат ги до определена автобусна спирка или предварително уговорено място, където се извършва „размяната“.

Така всъщност учебните материали достигат и до най-отдалечените райони и труднодостъпни места, например в околностите на Градево, където живеят ученици на СУ – Симитли, и децата могат да учат, дори и да нямат компютри, лаптопи…

Особено трогателна е историята на семейство с изключително нисък социален статус, живеещо почти откъснато от света, по пътя за Предел, при разклона за Осеново. И макар майката да е неграмотна, много държи двете й деца да се изучат. Те ходят редовно на училище и се отнасят изключително отговорно към учебния процес. Затова и сега, за да не страдат децата и да не пропускат материал, шофьорът на автобуса лично доставя  пликовете до дома им, а появата на рейсчето е истински празник за тях.

„Целта ни бе да достигнем до всяко едно дете, за да не се чувстват учениците без устройства изолирани и по-различни от съучениците си”, сподели директорът на училището Таня Янкова и разказа как децата чакали с нетърпение пликовете, за да видят какви задачи са им подготвили учителите.

Освен дистанционното учене на хартиен носител, въведената добра практика на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ има и друго предимство. От непедагогическия персонал също се чувстват полезни, помагат с каквото могат и целият колектив на училището е на работа. 

„Приветствам подобна инциативност. Проявената креативност от страна на директора и учителите показва, че нещата наистина могат да се случват“, коментира въведената практика в училището в Симитли началникът на Регионалното управление на образованието – Благоевград Ивайло Златанов.      

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *