Кризата в пернишката болница се задълбочава, медиците заплашват с колективна оставка

Напрежението в пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова“ продължава да расте. Още един завеждащ отделение лекар подава оставка в знак на протест с готвените рокади в ръководството на лечебното заведение. Това е д-р Евгени Михайлов, завеждащ отделението по хирургия в МБАЛ „Рахила Ангелова“.

„Не желая да продължавам да изпълнявам задълженията си под ръководство на предвидения нов състав на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Моля да считате настоящото писмо за предизвестие за прекратяване на трудовите ми правоотношения, считано от 1 юли“, пише Михайлов в молбата си за напускане.

Кризата в болницата се разрази, след като от писмо на здравния министър в края на месец юли стана ясно, че се готви смяна на директора – хирурга д-р Анатоли Митов, със здравния мениджър Емил Ненков, който в момента управлява Профилакториума. Това доведе до спешна среща на Съвета по здравни грижи към МБАЛ „Рахила Ангелова“, на който трима шефове на отделения подадоха оставки. Такива депозираха д-р Адриан Симеонов на детското отделение, Ивайло Лазов – на АГ, и Даниела Стойчева – на неврологично.

На 2 юли е проведено и заседание на Медицинския съвет, на което категорично се настоява решението за смяната на предстоящото през август заседание на акционерите да се преразгледа и отмени.

„Във връзка със започнатата реформа в детско здравеопазване смятам, че подмяната на ръководството би довела до връщане в първоначално състояние на дейността по обезпечаване на лечението на децата в област Перник. Поради което подавам оставката си като началник на отделението по детски болести и моля да считате настоящето писмо за писмено тримесечно предизвестие“, пише в мотивите си д-р Симеонов.

Според д-р Даниела Стойчева предложеният кандидат за длъжността изпълнителен директор не разполага с необходимите професионални качества, опит и компетентност да ръководи МБАЛ „Рахила Ангелова“. Затова и тя не желае да изпълнява задълженията си под ръководството на предвидения нов състав на Съвета на директорите и изпълнителен директор.

Протоколът от събранието е изпратен до здравния министър Галя Кондева, до областния управител Людмил Веселинов и до кмета на Перник Станислав Владимиров.  Под него са се подписали всички началници на отделения в болницата, 13 лекари и 14 старши медицински сестри. 

Служителите в болницата са категорични, че ако Министерството не преразгледа своето решение, ще подадат колективна оставка и ще предприемат протестни действия.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *