Кухненските дъски за рязане са едни от най-често използваните прибори в кухнята, но и едни от най-опасните, ако не се поддържат чисти. Въпреки че на пръв поглед изглеждат безобидни, те могат да се превърнат в истинска среда за размножаване на бактерии, които могат да причинят сериозни хранителни отравяния. Комбинацията от органични остатъци, влага и дълбоки разрези в повърхността ги превръща в идеална среда за размножаване на микроорганизми като Salmonella, Escherichia coli (E. coli) или Listeria monocytogenes.
Много проучвания разкриват, че дъските за рязане, особено тези от дърво и пластмаса, могат да приютят повече бактерии от тоалетната чиния, ако не се почистват правилно. Според експертите по безопасност на храните лошата хигиена на този инструмент е често срещана и често невидима причина за заболявания, предавани по хранителен път, особено когато се използва за рязане на сурово месо и след това се използва повторно за плодове, зеленчуци или други немити продукти.

КРЪСТОСАНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ Е РИСК
Най-голямата опасност от мръсната дъска за рязане е кръстосаното замърсяване, т.е. пренасянето на вредни микроорганизми от замърсена храна (като сурово месо, риба или пиле) върху други храни, които след това се консумират без готвене. Това пренасяне може да стане за няколко секунди и е една от най-често срещаните форми на отравяне в дома.
Например рязането на сурово пиле върху пластмасова дъска и последващото използване на същата дъска за рязане на маруля, без да се измие и дезинфекцира, може лесно да пренесе бактерии от пилето върху салатата. Ако марулята се консумира сурова, както обикновено се случва, рискът от инфекция е голям.
СЗО препоръчва да се използват отделни дъски за сурови и готвени храни и да се измиват с гореща сапунена вода след всяка употреба. Също така е препоръчително да ги дезинфекцирате редовно с разтвор на вода и белина (1 супена лъжица белина на литър вода), особено след рязане на месо или риба.
ДЪРВО, ПЛАСТМАСА ИЛИ СТЪКЛО
Материалът на дъската също влияе върху нивото на риска. Дървените дъски са популярни заради здравината и естествения си вид, но те имат микроскопични пори, които могат да задържат бактерии дори след измиване. Въпреки че някои изследвания сочат, че някои видове дървесина имат антибактериални свойства, те не носят пълна защита. Ако дървото е силно износено или напукано, то трябва да се смени.
Пластмасовите дъски са по-лесни за почистване и могат да се поставят в съдомиялна машина, но те също се влошават от редовната употреба. С течение на времето дълбоките прорези, които се образуват по повърхността, се превръщат в идеално убежище за микроби. Надрасканата пластмасова дъска трябва да се изхвърли.
Стъклените или керамичните дъски са по-хигиенични, тъй като повърхността не позволява на бактериите да се настанят, тъй като не се поврежда така лесно. Въпреки това те могат да бъдат неудобни за рязане, а твърдостта им може бързо да затъпи ножовете, пише „Marca“.
