Къщата от детството и младостта на проф. К. Стефанов в центъра на Благоевград се руши, докато наследниците спорят за собствеността

В разруха тъне къщата, в която е живял проф. Кирил Стефанов, в топцентъра на Благоевград, на метри от площад „Г. Измирлиев“. Улични „художници“ са се вихрили върху фасадата, а вандали са счупили един от прозорците. Сградата е част от групов паметник на културата от местно значение, обявена през 1978 г. , алармира арх. Костадин Сандев.
„Имотът е с много наследници, но споровете за собствеността, които могат да продължат с години, не ги освобождава от законовото им задължение да поддържат паметника“, обясни благоевградският архитект. Той посочи, че община Благоевград също има отговорност да прилага Закона за културното наследство спрямо собствениците на подобни сгради и особено в случаи като този, когато това е свързано с името на личност като проф. Кирил Стефанов, с огромен принос за развитието на българската култура и музика, надхвърлил границите на страната ни.
„Не бива да се допуска нехайство да стане причина за разрушаване и изчезване на сграда, свързана с лицето на стария център на Благоевград“, категоричен е арх. Сандев.
Законът не прави разлика дали паметник на културата е съборен умишлено, или е оставен от собствениците сам да се срути, а глобата, която може да ги принуди да вземат спешно мерки, не е от ниските по закон и е в размер на 5000 лв.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *