Кюстендилската ябълка стигна до плачевно ниски цени след аномалиите във времето – 80 ст./кг за екстра качество

900 килограма от декар е средният добив на ябълките в момента, информират от Института по земеделие в Кюстендил. Агроспециалистите допълват, че реколтата не е на необходимото ниво, а пазарът за сладкия плод е свит. Засега добивът е надолу с 10%, сравнявайки го с предходната 2020 година, когато е бил 1100 кг от декар.

Заместник-директорът на Института по земеделие Димитър Сотиров изтъка и няколко сериозни основания за по-слабата реколта. Едно от основните е пролетта, когато се наблюдаваше лошо време точно в периода на цъфтежа на ябълките. Това е попречило и на нормалното пчелоопрашване. Последваха горещи дни, близо два месеца – юли и август, около 38 градуса.

„Продукцията, която очакваме, е под средното ниво от последните няколко години. Качеството също няма да бъде според очакванията на производителите”, допълни доц. Сотиров.

Продукцията от ябълки се изкупува предимно за преработка. Димитър Сотиров е сигурен, че стопаните ще намерят реализация, но големият въпрос остава на каква цена.

„Ябълките са много дребни като цяло, липсват необходимите вкусови качества и едрина. Предполагам, че по-голяма част ще отидат за сокове и други производни, което ще доведе до понижаване на цената”, заяви заместник-директорът на Института по земеделие.

В момента няма и пазар на ябълките, а в основата стои лошото качество на плодовете. Стартовата цена е изключително ниска. В преработващите предприятия за сокове се изкупуват ябълки на цена между 12 и 15 ст. с ДДС, по-дребната ябълка се е продавала на 30-40 ст., а най-добрата, екстра качество ябълка, не може да прехвърли 70-80 ст. за кг от производител. Цената се задържа, но не е благоприятна за самия производител.

Към момента при прибиране на продукцията най-много ябълки има от сортовете „Златна превъзходна” и „Червена превъзходна”, „Фуджи”, както и „Грени Смит”.

Площите с ябълки в Кюстендилско за 3500 декара.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *