Кюстендилски танцьори просълзиха бесарабските българи в Украйна

Поредица от 4 едночасови концерта изнесоха танцьорите от кюстендилската формация „Партньори” заедно с момичето с ангелски глас Василиа Петрова.

„Много сме пътували, участвали сме в много фестивали по света, реализирали сме турнета в доста държави, но това, което преживяхме сега в Украйна, сред бесарабските българи, е нещо, което ще помним цял живот! Случвало се е многократно да предизвикаме сълзи от вълнение и емоции сред нашата публика, но за първи път ведно плачеха и изпълнители, и публика!“, споделиха кюстендилци.

Първият от концертите бе в град Измайл по повод празника на културните дейци в Украйна. За втория си концерт танцьорите гостуваха на Всеукраински център за българска култура в Одеса, където бяха сърдечно посрещнати от директора на центъра Дмитрий Терзи и множество именници на датата,  на която те празнуват Димитровден.

Още по-вълнуващ и запомнящ се бе третият ден от турнето, когато формацията гостува в село Криничная, изцяло населено от бесарабски българи.

„Впечатли ме това, че в местния Дом на културата ни посрещнаха по традиционен български обичай – с питка хляб и сол и български танци в изпълнение на местния детски колектив. Отидохме и в училището”, каза учителят и художник Евгени Серафимов.

„Много бях впечатлена от това, че учениците ни рецитираха стихотворения от класически български автори като Дебелянов, Яворов и Вазов”, сподели  Василиа.

Черешката на тортата бе традиционният Винфест в град Болград, където програмата на българските танцьори бе приета изключително сърдечно и завърши с традиционни български хора с участие на многобройната публика.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *