Кюстендилци научиха 150 земеделски производители как да кроят овошките, асистент Таня Симеонова демонстрира резитбата

150 земеделски производители, стопани и ръководители на местни институции от цялата страна, а също и производители от Сърбия и Македония се учиха на добри практики в земеделието в рамките на открит ден, организиран в Кюстендил. Заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Сотиров запозна участниците с тенденциите в овощарството, с техниката и биологията на сортовата резитба при отделните овощни видове ябълка, слива и череша.Той подчерта ,че основната цел при резитбата е да се създадат условия за плододаване на дръвчетата.
„ Най-голямата грешка е, че се остават прекалено много скелетни клони и разклонения. Короните се сгъстяват, а черешата е един от най-светлолюбивите видове и трябва да се обърне внимание да се подбират по-малко скелетни части в короната, за да има достъп до светлина във вътрешността на короната, тъй като при липсата на светлина много бързо умират плодните клонки. Дървото умира. За това ще насочим вниманието на хората именно в тази насока. По-малък брой скелетни клони, да се спази също така принципът на съподчиненост”, заяви Димитър Сотиров.
В детайли беше обяснена същността на сортовата резитба при ябълката и черешата.
Направена бе и демонстрация на резитба при посочените видове в различен етап от развитието им. Целта е популяризиране на най-новите методи при резитбата на основните за региона овощни видове. Димитър Сотиров беше категоричен, че въпреки застудяването миналата седмица, овощните насаждения са в добро състояние.
Присъстващите на събитието намериха отговор на много практически въпроси, свързани с техниката и начина на резитба, с нови, перспективни сортове и вземането на подходящи технологични решения при отглеждането им.  „При едногодишните се оставя обрастващата дървесина. Премахват се само лакомците. Формира се височина. Просветляване на короната, ограничаване в междуредието и реда. Три, четиригодишните да се формира самият скелет на самото дърво. Това значи избрани са скелетни клони и коригиране на височина. Ако не са почнали, да почват резитбата, сега е времето, значи резитбата бива лятна и зимна. Ние сега сме в зимната. Тя започва от края на ноември след опадането на листата и продължава до разпукването на пъпките.Сега е моментът. Да взимат ножиците и да режат“, допълни Таня Симеонова.
Експерти от Национална служба за съвети в земеделието запознаха стопаните и с възможностите за кандидатстване по мерки от Програмата за развитие на селските райони. „В момента до 6 март се приемат заявления по националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения. Фермерите е необходимо да подадат заявления в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, за да участват по програмата. Също така след подаването на заявлението е необходимо да купят одобрените от БАБХ препарати за растителна защита, утвърдени в националната програма. Да извършат съответно  растително-защитното мероприятие в трайните насаждения, след което е необходимо да отразят пръскането в дневниците за проведени химични обработки и да занесат документите в отдел по растителна защита за тяхната проверка. Също така препаратите трябва да бъдат закупени от регистриран в БАБХ търговски обект, с лиценз. След което най- късно до 10 април е необходимо да върнат отчетните документи в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“. През май- месец могат да очакват плащания по направените разходи“, заяви Ивона Новакова, експерт в Национална служба за съвети в земеделието, териториален областен офис – Кюстендил

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *