печени чушки – около 6 бр. червени големи
сирене – 250 г краве
яйца – 2 бр.
чесън – 2 скилиди пресован
галета – около 4 – 5 с.л. в връх
олио – 1 с.л.
сода за хляб – 1 ч.л. малка и равна
магданоз – 3 – 4 стръка наситнен
сол – *
черен пипер – 1/2 ч.л.
олио – за пържене
* мерки и количества
Изпечените червени чушки се поставят първо в цедка, за да се изтече водата им, а после се подсушават върху двойна домакинска хартия много добре.
Нарязват се на ситно и се поставят в купа. Добавят се яйцата, натрошеното сирене, черен пипер, галетата със содата, олиото, пресован чесън и наситнен магданоз. Ако е необходимо, се добавя мъничко сол*/добавянето на солта трябва да е под контрол, в зависимост от солеността на сиренето/.
Сместа се покрива с фолио и се оставя на студено за 30 мин.
Във вряща мазнина поне около 3 см се изсипва със супена лъжица или лъжица за сладолед от сместа. Пържат се много бързо и от двете страни.
Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят от мазнината.
Готовите кюфтета от печени червени чушки се сервират с млечн -чеснов сос от равни части на кисело мляко, майонеза, сол, черен пипер, наситнен чесън и наситнен копър.
Сместа от кюфтенцата трябва да бъде по-суха, в противен случай при пържене ще се разпаднат, затова по преценка може да се добави още галета, за да поеме от влажността на сместа.