
Продукти:
- 600 г телешка кайма
- 40 г ориз
- 40 г лук
- 2 супени лъжици брашно
- 80 г масло
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 яйце
- морков
- целина
- магданоз, чубрица,
- лимон, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Каймата заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата, яйцето, черния пипер, солта и сварения ориз се омесва добре.
От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви.
Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът.
Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне.
С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.