Топ теми

Лабораторно изследване установи: БГ сирене от пазара бъкано със смъртоносна бактерия

Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито на европейското, нито на българското законодателство за хигиена при храните. В част от продукцията се намира опасната бактерия ешерихия коли, която може да предизвиква диария, а в някои случаи дори смърт. При последната епидемия в Германия токсичен щам на ешерихия коли причини смъртта на 50 човека, пише в. „Телеграф“.

Тревожните резултати за съдържанието на фермерските продукти бяха установени при лабораторно изследване, направено от Центъра по биология на храните по поръчка на вестника.

Оказва се, че не само бактерията ешерихия коли е проблемът в сирената и млякото. Два от фермерските продукти съдържат и антибиотици. Закупени са били 8 проби млечни продукта – сирена, извара и прясно мляко. Четири от тях – от фермерските пазари пред Министерството на земеделието, храните и горите и пазара „Римска стена“. Отделно са били закупени продукти и от биомагазини – два вида краве сирене, козе сирене и натрошено козе сирене.

След направения микробиологичен анализ е станало ясно, че само два биопродукта отговарят както на българските, така и на европейските норми. В останалите шест – два био и всичките четири фермерски, има колиформи или ешерихия коли над нормите. Или и двете.

В изварата от краве мляко, закупена от „Римската стена“, в двете фермерски сирена и във фермерското прясно мляко, закупени от пазара пред МЗХГ, коли формите са над 10 000 клетки на грам при норма според родното законодателство една на грам. В двете биосирена колиформите са по-малко, но отново извън нормите – в натрошеното козе сирене са 2500 на грам, а в кравето сирене са 4000 на грам.

Но най-притеснителното е, че в три от фермерските продукти се установява опасната бактерия ешерихия коли, сочат още резултатите. Съгласно европейския регламент допустими са до 1000 на грам. В двете фермерски сирена те обаче са 1000 на грам. А в прясното мляко – цели 9500 на грам!

По думите на молекулярния биолог д-р Сергей Иванов това би могло да бъде доста опасно за човешкото здраве.

loading...


Подобни новини

1 Коментар

  1. оня

    Въпросът е защо ОТНОВО не се посочват производителите? Имена на фирми, локация на мандри??? Цялото изследване е безмислено. В страната има вероятно над 100 производители на млечни продукти, КОИ са мошениците?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *