Лекари алармират! Удря ни летен грип с 40° температура

Летен грип напълни лекарските кабинети по морето. Той се проявява, освен с висока температура и втрисания, и със стомашно-чревни неразположения, казват специалисти.

Вирусът започва първо с болки в гърлото, а след това причинява извънредно висока телесна температура, като често живакът прескача дори опасните 40°.

„Температурата не пада с нищо, дори и с течен аналгин. Чувства се обща отпадналост, а понякога и главоболие. Има и сериозна кашлица. За повечето болни допринася рязката промяна на времето“, коментират докторите.

Според тях лечението е с противогрипни препарати, но ако състоянието на пациента не се подобри до максимум 2 дни, трябва да се потърси медицинска помощ и да се изпише антибиотик. Повечето от общопрактикуващите лекари обаче не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, за да не губят време и направо изписват лекарства на пациентите. Затова и цифрите от статистиката на инспекциите са твърде малки в сравнение с реалната картина. Във Варна например за последните два месеца острите респираторни заболявания, по данни на Регионалната здравна инспекция, там са 367, а ентероколитите са 129. На практика обаче те са поне три пъти повече, коментираха общопрактикуващи лекари.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *