Пъпешът често се появява на трапезата ни като десерт в летния сезон. Трябва обаче да отбележим, че като допълнение към нежния му и сладък вкус, този плод има доста полезни свойства.
Плодовете на пъпеша съдържат бета-каротин и фолиева киселина, както и силиций, желязо, калий, магнезий, фибри. Това разкри диетологът и доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург пред Gazeta.Ru.
Като най-интересния микроелемент в пъпеша обаче Гинзбург посочи естествен „подсладител“, който е по-полезен от фруктозата или глюкозата.
„Пъпешът съдържа специални молекули захарен алкохол – еритритол, които придават приятен сладък вкус, но не се усвояват от организма като захарта“, обясни диетологът.
Според експерта еритритолът подхранва симбиотичните бактерии в организма. От него не се пълнее и не покачва кръвната захар. Това прави еритритолът особено популярен през последните години в областта на диетичното хранене, особено сред болните от диабет.
В естествената му форма, еритритол се съдържа и в крушите, както и в морските водорасли.
Лекари разкриха неочаквана полза от консумацията на пъпеш
loading...