Лекар разкри какво се случва с холестерола ни, когато пием кафе

Високите нива на холестерол са сериозна пречка за съдовото здраве. Холестеролът може да бъде разделен на няколко подгрупи, определени според видовете протеини. Сред най-вредните форми са липопротеините с ниска плътност (LDL), които се натрупват в стените на артериите и възпрепятстват кръвния поток. Много фактори могат да повишат нивата на LDL холестерола, включително два антиоксиданта, открити в кафето. Какво се случва с холестерола ни, когато пием кафе?

„В някои проучвания се наблюдава повишаване на нивата на холестерола в рамките на няколко часа след пиене на кафе“, споделя руският кардиолог д-р Олег Варфоломеев специално за MedikForum.

Тези ефекти са наблюдавани по време на проучване, в което участват 40 души за изследване на ефекта на кафето върху липидния профил на кръвта им. Първоначално е била взета кръв за измерване липидите на участниците на гладно. След това те са консумирали шест унции черно кафе или кафе с немлечна сметана и захар. В рамките на 30-60 минути след пиене на кафето им е била взета кръв за последващ липиден анализ. „Една чаша кафе, води до статистически, но не и клинично значима разлика в общия холестерол, HDL холестерола и триглицеридите, 1 час след консумация на напитката“, споделя експертът.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *