Лекуваме артрит с куркума

Куркумата, известна като „златната подправка от Изтока“, отдавна е основна съставка в югоизточноазиатската кухня. През последните години тя набира популярност и в западния свят не само заради уникалния си вкус, но и заради потенциалните си здравословни ползи. Особено внимание привлича въздействието ѝ върху артрита.
 

Активната съставка на куркумата – куркумин, е известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези качества са ключови в борбата с артрита – заболяване, характеризиращо се с хронично възпаление на ставите. Куркуминът блокира възпалителни молекули и ензими като COX-2, което го прави ефективно средство за облекчаване на болка и скованост.
 

Проучване от 2021 г. разглежда ефектите на куркумина при пациенти с остеоартрит. Преглед на 15 случайно избрани контролирани проучвания показва, че куркуминът облекчава болката и сковаността толкова добре, колкото и нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен и целекоксиб. За разлика от тях обаче куркуминът няма сериозни странични ефекти.
 

Как да използваме куркумата?

За максимален ефект специалистите препоръчват да се използват добавки с високо съдържание на куркумин, които съдържат до 95% от активната съставка. Тези добавки често включват черен пипер (пиперин) или фосфолипиди, които увеличават бионаличността на куркумина и помагат на организма да го усвоява по-ефективно.
 

Експерти препоръчват прием на 500 мг висококачествен куркумин два пъти дневно за облекчаване на симптомите на остеоартрит. Важно е да се избира продукт, който е независимо тестван за автентичност и отсъствие на токсични метали.

Изборът на качествени добавки и спазването на препоръчителните дози може да донесе значително подобрение в качеството на живот на хората, страдащи от това заболяване.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *