Лесна баклава с готови кори

До Коледа и Нова година остават броени дни и с приближаването на празниците настроението все повече и повече расте. Все пак кой не обича коледната идилия – цялото семейство, събрано около вкусна, домашно приготвена храна, весели разговори и смях? За създаването на това настроение обаче храната със сигурност е много важна, а вечерята трябва да завърши с десерт. В този ред на мисли домашната баклавата е перфектна за завършек на вечерта, а с рецептата, която сме ви приготвили днес, гостите няма как да не си оближат пръстите.

Рецепта за баклава

Необходими продукти:

  • 450 гр ядки (орехи, бадеми или лешници)
  • 500 гр готови кори
  • 2 пакета ванилова захар
  • 1 пакет канела
  • 250 гр масло

За сиропа:

  • 2 ч.ч захар
  • 2 ч.ч вода
  • 1 пакет ванилова захар

Начин на приготвяне:

В кухненски робот се смилат ядките заедно с две-три супени лъжици захар. Когато са готови към тях се прибавят 2-та пакета ванилова захар, канелата и се разбърква добре. Маслото се разтапя и с него се намазва дъното на тавата, в която се нареждат две-три кори, поръсват се с масло и ядки и се редува така, докато корите и ядките не свършат. Накрая баклавата се реже на квадрати и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна до получаване на златист загар.

През това време се приготвя заливката, като съставките се смесват и се оставят на котлона да поврят около пет минути. Готовият сироп се охлажда, докато баклавата се изпече, а след това тя се залива с него. Вече готовата баклава се оставя настрани за една нощ, за да може да поема сиропа.

iwoman.bg

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *