Лили Иванова стана на 79 години! Любопитни факти за примата

На днешният 24 април рожден ден празнува примата на българската естрада Лили Иванова. Тя е родена през 1939 г. в град Кубрат и днес с право е определяна като най-популярната българска естрадна певица.
В своята музикална кариера, която стартира в началото на 60-те години, певицата има над 35 албума и десетки песни, които се превръщат в хитове в България и в страните от социалистическия блок.

Ето любопитни факти за живота и кариерата на Лили Иванова:

Макар и родителите й да не са музиканти, тя има музикални корени в семейството си. Дядо й и вуйчо й по майчина линия свирят на цигулка, а майката на бъдещата звезда също е пеела, макар и не професионално.
Тя получава първия си музикален инструмент – акордеон, като подарък от родителите й, когато е 7-8-годишна. Тя започва да се учи сама, тъй като няма кой да я обучава.
Като дете Лили пее в училищен хор. За кратко посещава и курсове по пиано.
Лили Иванова е тренирала като дете художествена гимнастика, като дори има успех на държавно първенство.
Средното си образование завършва в техникум за медицински сестри и акушерки във Варна и малко след това започва работа по специалността в родния Кубрат.
Първият й голям хит става песента „Събота вечер“.
През 1966 г. в Братислава, Чехословакия, Лили Иванова се явява на първия си международен конкурс, където печели и трите награди „Златен ключ“ – за най-добър изпълнител, за най-добра мелодия и текст.
Първите й музикални изяви извън границите на България са в съседна Румъния.
През 1965 г. Лили Иванова дебютира и в киното. Певицата се снима в игралния филм „Неспокоен дом“ на режисьора Рангел Вълчанов, в който в кабаре изпълнява песента „Cuore“ на Рита Павоне.
През 1975 г. е издадена първата биографична книга за певицата, озаглавена „Нашата Лили“. Нейни автори са Ивайла Вълкова и Марин Бончев.
Лили Иванова има зад гърба си 3 брака.
През 1997 международната асоциация на жените я номинира като една от най-прочутите жени на 20-ти век.
През 1999 Лили Иванова е наградена с орден „Стара планина“ за заслуги към българската поп музика. Орденът е връчен от българския президент Петър Стоянов.
Лили Иванова стана първата българска звезда, препълнила за концерт новата спортна зала в София – „Арена Армеец“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *