СМЪРТ СЛЕД КОРОНАРОГРАФИЯ! Личната трагедия на 37-г. благоевградчанин Емил Тужарски

37-годишният благоевградчанин Емил Тужарски, загубил двамата си родители за един месец, поиска думата. Той потърси трибуна в редакцията на в. „Струма“ не за да обвинява лекари, а да разкаже за личната трагедия, която го сполетя.

Като повечето българи, които не могат да си намерят работа в родината, той заминал на гурбет в Англия. Там се устроила да живее и неговата сестра. Върнал се в Благоевград, след като майка му Благойка се разболяла от рак. Грижите за болната жена полагал съпругът й Тодор, но нямал шофьорска книжка и затова завръщането на сина Емил станало наложително.

„Аз карах с колата майка ми на терапия в софийска болница. На 9 август бяхме заминали за поредната процедура, когато предиобед баща ми се обади по телефона. Каза, че не се чувства добре, имал болки в сърдечната област и отишъл в Спешния център в Рила, от там го насочили към кардиолог. Ходил при д-р Литов, който го прегледал и го насочил за хоспитализация. Баща ми отишъл в болница в Благоевград, където лекарите обяснили, че трябва да му направят коронарографско изследване. Предупредили го, че е опасно и той се обади да се посъветва с мен. Казах му, че щом е така, да не го прави, но баща ми каза, че лекарите били категорични, че се налага. Беше го решил, взел рейса за Рила да си вземе дрехи и тоалетни принадлежности и постъпил в болница. Късно вечерта се чух с него по телефона, сигурно е било около полунощ. Звучеше ми добре, каза, че са му сложили и два стента. На другата сутрин ни се обадиха от болницата да ни кажат, че е починал от сърдечен арест.

Баща ми имаше болно сърце. През 2001 г. прекара инфаркт, след което приемаше лекарства, но не е бил подлаган на коронарография. Попитах д-р Талипова какво е наложило да му се направи това инвазивно изследване и ако е бил толкова зле, как сам е отишъл до Рила и се е върнал в болницата. Отговорът й беше, че е задължително.

Според епикризата той е бил с остър коронарен синдром. По време на  изследването са извършени тромбаспирации и са пласирани два стента на дясната коронарна артерия. Баща ми е бил в съзнание, уж всичко е минало добре. Това беше страшен шок за нас. Ако за майка знаехме, че заболяването й е нелечимо, за него ни дойде изведнъж. Това я съсипа и след няма и месец почина”, разказа Емил Тужарски.

Така за 1 месец той погребал един след друг родителите си – баща му, на 67 години, и майка му, на 65 години.  Болката от загубата на близките му е голяма, а отношението на лекарите към болните – като към  касички, което видял и в софийската „Св. Йоан“, чието ръководство бе обвинено в нелегална търговия с лекарства за онкоболни. Това го натъжава и мотивира да напусне родината си и да замине отново за Англия.

Записа БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Йорданов

    Правят коронарография и поставяне на стентове за щяло и нещяло в клиника пулс ,защото прибират доста пари от здравната каса около 5000 лв на пациент.Не се съгласявайте на това нещо ,защото това е равносилно на смърт.Хем са некадърни ,хем алчни .Изобщо от лекари бягайте надалеч.Това са търговци и печалбари.

    Отговори
  2. Рина

    мафията е огромна ,на всякъде е така в България.Всички са за изтрепване

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *