Лошото психично състояние води до физически заболявания

Психичното заболяване често може да се прояви като физически симптоми. Депресията може да се прояви като главоболие, тревожност като гастроинтестинални проблеми или посттравматично стресово разстройство като болка в гърба, съобщава „Медикал експрес“.

Явлението е особено често срещано сред американците с азиатски произход, показват проучванията. Необходими са повече изследвания, за да се разбере защо, но психолозите предполагат, че това може да е свързано със заклеймяването на психичните заболявания в много азиатски култури, което пречи на хората да го обсъждат открито и традиционните възгледи на Изтока на взаимосвързания ум и тяло.

Но много специалисти от болничните заведения не са наясно с тези соматични, или физически, симптоми на психично заболяване сред американците с азиатски произход, поради което население, наброяващо около 21 милиона, остава с неопределена диагноза и съответно не бива лекувано.

На хората от която и да е култура, понякога може да е трудно да се изрази вербалния опит от травма.

Нари Кит вижда това ежедневно в работата си с камбоджански бежанци в Северна Филаделфия. Много хора идват при нея с оплаквания от болка в гърдите, главоболие и стомашни проблеми. Но техните лекари не са успели да намерят физическа причина.

Те често имат постоянен, нелекуван пост-травматичен стрес от войната (ПТСВ) и геноцида в Камбоджа през 60-те и 70-те години, каза Кит, изпълнителен директор на организацията с идеална цел Интегрирани и целеви човешки служби.

„Наличието на такъв жизнен опит не изчезва, освен ако не го обработиш“, каза тя.

Проучване от 2013 г. на Масачусетската болница и Харвардското медицинско училище документира болезнеността на шията като общ симптом на ПТСВ сред камбоджанците в Америка. Изследователите предполагат, че това е свързано с психичната травма на хората по време на геноцида, принудени да носят тежки товари от пръст, окачени от двете страни на прът, балансирани на вратовете им.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *