Лъвове, пратени от кюстендилец,  автотърговец в Италия, ще пазят входа на най-голямата църква в Дупница

Два огромни циментови лъва се появиха пред главния вход на най-голямата църква в Дупница – „Св. Георги Победоносец“. Внушителните статуи предизвикаха интереса на местните жители и гостите на града, като някои от тях дори побързаха да се снимат с тях, мислейки си, че може би лъвовете скоро ще бъдат премахнати.
Оказва се, че те не само няма да бъдат преместени, а ще бъдат здраво монтирани и ще останат за постоянно пред катедралния храм. Статуите са дарени от кюстендилеца Георги Георгиев. Той е автотърговец, който от години живее в италианския град Палермо. Българинът много почита своя патрон свети Георги и неведнъж е идвал в дупнишката църква, за да пали свещички и да се моли за здраве и благоденствие на близките си. Георги Георгиев се е свързал с архиерейския наместник на Дупннишка духовна околия отец Георги Паликарски и му е обявил, че скоро ще изпрати голямо дарение.
„Георги се свърза с мен и ми каза, че е решил да направи подарък на нашия храм, който носи името на светеца и много му е харесал. Човекът много почита св. Георги, като баща му също носи това име. Тези лъвове са символ на светеца. На неговия щит е бил нарисуван лъв и хората са казвали, че той ги е защитавал и се е биел за тях именно като лъв. Той е царят на животните. Разбира се, символът на св. Георги е Исус Христос, но лъвът е бил неизменна част от неговия щит. Оттам идва и понятието „лъвовете на св. Георги“, коментира пред репортер на „Струма“ отец Георги Паликарски.
От няколко дни насам и в самата църква има друга голяма подновка. Става дума за огромен полилей, който се извисява в центъра на катедралния храм. Той струва 19 000 лева, като средствата за него са дарени от дупничанин, който е помолил църковното настоятелство името му да не бъде разкривано.
Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия разкри, че дългоочакваното пускане на фонтаните пред катедралния храм, което се отлага  повече от 10 години, трябва да стане факт следващата седмица.

Припомняме, че съоръжението не работи от години, тъй като роми го ползваха за басейн. Отделно от това от предишни общински ръководства се оплакваха колко много вода се хаби по този начин. 

„Този фонтан не работи от години, но решихме да го пуснем отново. Пробвахме това за една година да работи отново, но харчеше толкова много вода, че направо е грехота. Затова пак бяхме принудени да го спрем. Говорихме с кметството да се направи бунар и да тече подпочвена вода. Отново ще блика вода от фонтана, но ще бъде благодарение на помпа и по този начин ще бъде доста по-икономично. Фонтаните бяха вандалски разбити през последните години. Плочките и други елементи бяха откраднати, но вече сме на финалната права да ги пуснем в действие. Кметът Първан Дангов също ще помогне, защото и той иска центърът на града ни да стане още по-хубав. Продължаваме и с изграждането на арката при „Св. Георги Победоносец“, на която ще бъдат изобразени архангелите Михаил и Гавраил, а Исус Христос ще бъде над тях. Катедралния храм на Дупница трябва да придобие по-величествен, по-божествен вид. Така, когато хората утре решат да се венчаят или да кръстят детето си, да дойдат на още по-величествено място. В момента правим обновление и на църквата „Св. Иван Рилски“, която се намира в гробищния парк. Отвън се боядисва, беше поставена и молежна икона на светеца, който е закрилник на Дупница. Така вече всички храмове в града имат молежни икони. Знаете, че преди около половин година бяха реставрирани и иконите в църквата „Покров на Пресвета Богородица“, както и на отворилия врати след десетилетия пауза храм „Св. Николай“, при старите гробища в града. Това придава още по-голяма тежест на Дупнишка духовна околия“, добави свещеникът.
Той завърши, че очаква новоизбраният патриарх на Българската православна църква Данаил да посети Дупница и храмовете в града: „Все още не сме решили кога да го поканим. Той е нашият първовърховен, ние сме към Софийската света епархия и сме под негова юрисдикция. Патриарх Данаил винаги е добре дошъл в Дупница. Очаквам, че след като направи обиколка в столичните храмове, ще дойде и нашият ред. Тъкмо ще сме приключили с плановете и обновяването, което вече тече“.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *