Любовта прави странни неща с тялото ни!

Всички жени знаят, че любовта ни кара да се чувстваме добре, но знаехте ли, че зад нея има истинска наука? Бихме искали да ви покажем някои от най-невероятните и научно доказани ефекти, които любовта оказва върху вашия ум и тяло.

Любовта е естествен метод за облекчение на болката, пише  jenata.blitz.bg.

Всички знаем, че прегръдките ни карат да е чувстваме добре, утешени и спокойни. Но последните проучвания показват, че окситоцин (химикалът в мозъка, който създава усещане за спокойствие и близост) се освобождава само след 10-20 секунди прегръдка. Това от своя страна може ефективно да се пребори с болката, особено главоболието.

Любовта се грижи за сърцето
Изследванията показват, че изразяването на любов понижава сърдечната честота наполовина. Това е още по-ефективно при стресови ситуации и намалява риска от сърдечни заболявания в дългосрочен план.

Любовта помага на тялото ви да се бори с болестта
Хората демонстриращи любовта си – от държене на ръцете до сексуалната активност, увеличават производството на ендорфини, които на свой ред подобряват нашата имунна система.

Любовта бори безсънието

Хормоните на любовта (окситоцин и ендорфини) инхибират отделянето на кортизол, който е хормонът, който е отговорен за стреса. От своя страна той ни помага да релаксираме и спим по-добре.

Любовта намалява вероятността от пристрастяване
Опитите, кокаинът, никотинът, алкохолът са толкова пристрастяващи, защото засягат нивата на допамина в тялото ни. Допаминът е хормонът, отговорен за внезапен прилив на удоволствие и еуфорични ефекти. А най-добрият начин да си го добавим е чрез любовните чувства.

Любовта води до дълголетие

Проучванията показват, че хората в смислени отношения, особено в брака, се чувстват по-здрави и се живеят по-здравословен начин на живот (включително избор на храна, редовна храна, по-добра почивка, по-малко стрес и т.н.). Това пък води до по-дълъг и щастлив живот.

Любовта е терапия
Хората прибягват до психо терапия по много причини, най-честата причина е, че  искат да бъдат изслушани и разбрани. От всички специалисти по света човекът, който е най-способен и може да ви предложи ефикасна „терапия“, е партньорът, който се грижи за вас и ви обича.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *