Любов ли правим, или секс

Често се казва, че „правенето на любов“ е просто евфемизъм за „секс“. Разбира се, термините в много случаи са взаимнозаменяеми. За съжаление, общата употреба (или злоупотреба) прикрива важното разграничение между двете. И наистина – много хора, които правят добър секс, го бъркат с правене на любов.

„Сексът облекчава напрежението“, казва Уди Алън, „любовта го причинява“.

Разбира се, правенето на любов задължително включва секс. Но да правиш секс, дори и страхотен секс, не означава, че правиш любов.

Тогава, любов ли правим или просто секс? Получаваме ли това, което наистина искаме? И ако не, как може да го получим?

На първия от тези три въпроса може да бъде отговорено само ако човек знае разликата между правенето на секс и правенето на любов. Но това, от своя страна, изисква да се определят значенията на всяка една от двете дейности.

Сексът – механичен акт

Според философа Алън Голдман сексуалното желание е желанието за контакт с тялото на друго лице и за удоволствието, което контактът създава. Сексуалната активност е дейност, която има възможността да го изпълни.

Според Голдман няма съществена цел за секс, освен изпълнението на нашето желание за контакт с тялото на друго лице.

Mоже да приемем твърдението на Голдман за сексуалната дейност като работеща дефиниция за развиване и противопоставяне на идеята за любов. Доколкото сексът е желание за физически контакт с чуждо тяло, това е механична дейност. Докосването, галенето, целуването, хапането и, разбира се, самият акт на сношение като изпълнение на желанието за физически контакт, в този смисъл са сексуални действия. Тук ключовата дума е „механичен“, защото тези дейности са по същество начини за механично стимулиране.

Правене на любов

Сексът е прост физически акт, толкова прост, че дори и животните го правят, но правенето на любов е сложен израз на чувствата. Това е желание да предадете любовта, която имате към другия човек, и то невербално.

За да обясним по-добре разликата, може да ги разделим по два признака:

Сексът има височина
Любов притежава дълбочина
Височината на секса обикновено се фокусира върху стимулирането и реакцията на нервната система. Този тип секс се изразява само с физически опит и се измерва с интензивността и количеството на стимулацията.

Дълбочината на правенето на любов насърчава и двамата партньори да използват умовете, телата и душите си, за да достигнат до сърцата.

При любовта позволяваме на интуицията да ръководи движенията, които стават по-креативни, без да се притесняваме какво следва и как се представяме по време на акта. При правенето на любов мислим повече за човека отсреща и неговото удоволствие.

Великите любовници прекарват цял ??живот в проучване и изучаване на женската сексуална анатомия и имат инстинктивно познание за вътрешното функциониране на тялото, както и за чувствеността на партньора. Научават се как да се синхронизират движенията с тези на човека отсреща.

Няма нищо лошо нито в правенето на секс, нито в правенето на любов – просто зависи какво търсим и искаме като сексуално преживяване. lifestyle.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *