ЛЮБОПИТЕН КАЗУС! Прокуратурата започва проверка законно ли е решението на ОбС да се забрани изграждането на нови казина и еротик барове в курорта Банско

Прокуратурата стартира проверка на решението на ОбС – Банско, с което се дава съгласие за налагане на забрана за изграждане на нови нощни клубове, казина, еротик барове и изцяло заведения с такава насоченост.

Седмица след като ОбС – Банско се произнесе по въпроса,  Окръжна прокуратура – Благоевград се е самосезирала и стартира проверка по случая. Тя е възложена на РП – Разлог, откъдето потвърдиха, че ще предприемат  действия. Според държавния обвинител са налице предпоставки за образуване на проверка заради противоречия със законов нормативен акт от по-висок ранг. Тя ще се извърши по реда на общия надзор за законност.

„Да, възложена ни е такава проверка, тъй като има данни за противоречие с чл. 3, ал. 2 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Проверката ще се извърши по реда на надзора за законност“, каза прокурор  Ружена Кондева – административен ръководител на РП – Разлог.

Във визираната от нея разпоредба се казва, че „При административно регулиране и административен контрол върху стопанската дейност държавните органи и органите на местното самоуправление не могат да налагат изисквания, ограничения и тежести, които водят до ограничаване на конкуренцията.

В същото време и община, и собственици на нощни заведения в Банско са на едно мнение – че е добре да се спре изграждането на нови такива заведения, а според кмета на Банско Г. Икономов е добре местните власти да могат сами да налагат правила в тази посока.

„Крайно време е да се дадат наистина реални правомощия на местните власти да си решават нещата. Такива решения са пример за децентрализация. В крайна сметка местната власт е избрана от хората и трябва да реши какво е добро за тях”, каза кметът Г. Икономов и сподели, че все още нещата около децентрализацията се разминават, като даде за пример въведените правила за викачите преди три години, които прокуратурата атакува в съда и въведената нова разпоредба бе отменена от магистратите. Той поясни, че Законът за местното самоуправление и местната администрация дава право на общинските съвети да определят правилата за работа на физически и юридически лица, съобразно икономическите, социалните и други условия на населеното място, а в същото време друг законов нормативен акт ги ограничава.

Собствениците на заведения в Банско също са за въвеждане на забраната. „Не мисля, че има нужда повече в този курорт да се изграждат нощни клубове, дискотеки  и дори ресторанти. Самите заведения, които са изградени до момента, са предостатъчни, за  да  има и нощен живот. Нашият обект не е нощен клуб, но работи с удължено работно време. Капацитетът ни е предостатъчен, разполагаме с 200 места вътре и 150 на открито и това е напълно достатъчно, нямаме нужда да разширяваме обекта”, каза Александър – управител на един от най-посещаваните ресторанти в района на начална станция.

Общо 20 са  заведенията в Банско, които функционират като нощни клубове, еротик барове, казина и т.н. По-голямата част от тях се стопанисват от хора, които не са местни, и две от тях – едни от най-големите и сред първите дискотеки в курорта, са собственост на братята Еринини, известни с прякора Джипсовете. „Не съм запознат със забраната, но според мен е добре това да се направи, защото ако например има 3000 туристи, а капацитетът на ресторантите е за 20 хиляди места, реално никой не печели от това, а заведенията стоят празни. Дори и сега са прекалено много. От нашите две дискотеки едната работи само зимния сезон, а другата работи целогодишно, но само в петък и събота. Ако има достатъчно посещаемост, ще работим целогодишно. В който и курорт в Швейцария да съм ходил, навсякъде са примерно пет ресторанта, пет магазина, едно нощно заведение, две сладкарници и не се разрешава изграждането на нови, и тези хора се издържат от бизнеса си, а тук при нас се получава от всичко по много, което не е добре за никой”, каза Йордан Еринин.        

Хората пък са на мнение, че трябва да се осъществява строг контрол върху такъв тип заведения, тъй като именно в тях има  незаконни дейности – разпространение на наркотици и  проституция. Местни дори споделят, че някои от тези заведения печелят именно от тези дейности. Там се регистрират и най- много саморазправи.

В курорта има и обекти, които са стартирали с предназначение като ресторант и впоследствие са преобразувани в друг вид. Такъв е примерът със заведение на улица „Пирин”, което стартира доста добре и беше първото в курорта, в което се предлагаше жива бира. От две години то е превърнато в еротик бар „Ред Роуз”. В близост е и друг еротик бар – „Мулен Руж”, където само преди месец и половина се стигна до саморазправа между две групи, а англичанин дори си позволи да нападне полицаи, което наложи намесата на допълнителни полицейски сили. В района са концентрирани още няколко нощни клубове и дискотеки, в които също е имало сбивания.

Още миналата седмица кметът на Банско Г. Икономов сподели, че мнението на местната власт и неговото собствено е, че Банско трябва да е курорт, който да привлича не с бляскави заведения, казина и нощни клубове, които влачат след себе си и порочност, а да привлича туристи с богатата си история и традиции.

По думите му в община Банско не са постъпвали искания за издаване на разрешителни за строеж на такива заведения, като последното е от преди около две години. 

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *