ЛЮБОПИТНА ИНВЕСТИЦИЯ! Коко Динев прави в Сандански виенско колело като „Лондонското око” върху общинска земя, дадена му за ОФК „Вихрен” срещу 20 лв. наем

В Сандански започна изграждането на най-високото виенско колело в България. Новата туристическа атракция, разположена в близост до тренировъчното игрище на стадиона, ще бъде ключова за развитието на парк „Свети Врач” и бъдещите му допълнителни площи и алеи на север. Благодарение на рекордните си размери и красивата гледка колелото ще се превърне в поредната причина туристите да посещават слънчевия ни град. С диаметър от 30 метра, височината на новата придобивка на Сандански ще бъде над два и половина пъти по-висока от сградата на общината. Кабинките на колелото ще бъдат климатизирани (подобно на “Лондонското око”) и това ще му позволи да работи целогодишно. Така посетителите ще имат невиждана досега гледка на града, парка и Пирин планина през всички сезони.

Терените около колелото предстои да се развиват. Ще се изгради път до новата алея на парк „Свети Врач”, която пък на свой ред ще води до новите площи на парка на север от стадиона. Към зоната ще се направят и нови паркоместа. Всичко това ще бъде съобразено със спортуващите в тази зона. В бъдеще ще се добавят и още много нови зелени площи, с които ще се разшири паркът.

Инвестицията е частна, но теренът остава общински, отдаден под наем. Община Сандански съдейства за нейното осъществяване и  сме сигурни, че ще предизвика огромен интерес, превръщайки се в едно от любимите места за туристите и гордост за всички санданчани.

Тази информация се появи в събота на сайта на община Сандански и предизвика вълна от коментари сред граждани и общински съветници.

Въпреки опита да се запази в тайна името на частния инвеститор разбра се, че това е популярният бизнесмен Константин Динев- Коко Динев. Чрез своя пълномощник и президент на ОФК „Вихрен” Георги Манолев той ще строи огромното виенско колело върху терен общинска собственост, на метри от ресторанта си „Лучия“ и тренировъчното игрище в парк „Свети Врач“. Любопитен е фактът, че в договора, подписан между община Сандански и К. Динев, той има право да извършва всякакви инвестиционни намерения върху общинската земя само със съгласуване от главния архитект, без да иска разрешение от Общинския съвет.

Коко Динев получи благословията на местния парламент да стопанисва спортната база за срок до 10 години срещу символичната сума от 20 лв. наем. Решението беше взето на извънредно заседание на ОбС – Сандански на 5 септември 2017 г. Председателят на постоянната комисия по общинска собственост Евгени Панайотов заяви, че няма депозирано искане за преотреждане на терен за изграждане на виенско колело в Сандански.

„Преди години аз внесох предложение за изграждане на аква парк, по подобие на този във Варна. Но тогава ми бе направен отказ от Общинската администрация, с мотив, че няма достатъчно общински терен за изграждане на паркоместа. Община Сандански има 4 декара общинска земя, която е свободна, в района на спортната база и тя не е достатъчна да се изградят достатъчно паркоместа. За това моето предложение не беше одобрено. Сега от вас разбирам, че ще се изгражда виенско колело. В Общинския съвет не е внесено проектно предложение за изграждане на виенско колело”, каза общинският съветник Е. Панайотов.

Колегата му Живко Иванов, председател на постоянната комисия по бюджет и финанси, каза: „Преди повече от година, когато предоставихме спортната база на К. Динев за стопанисване за срок от 10 години, аз тогава попитах колегите си какво предоставяме на футболния клуб – цялата общинска собственост или само спортната база. Тогава нито един колега не ме подкрепи. И единствено аз гласувах „против”. С решение на Общинския съвет ние предоставихме цялата спортна база и общинската собственост за стопанисване от ОФК „Вихрен“. Съгласно договора само с предложение до кмета Кирил Котев наемателят може да получи право да строи сгради, да изгражда съоръжения и каквото друго пожелае. И това може да става, без да се иска съгласието на ОбС. Изисква се единствено подпис на главния архитект за съгласуване на инвестиционното намерение”, каза Ж. Иванов.  

ИЛИЯНА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *