Хората, които ядат повече от 50 грама люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет.
Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години.
Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито – капсаицин, помага за съсредоточаване, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.
Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е „нервотоксичен“. Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.
В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции. Предпочитанията си към лютото – пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.
Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.
Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.