За много хора ястието не е приготвено добре, ако в него няма поне една лъжичка лют сос. Те винаги слагат на масата си малко люти чушки, които да загреят тялото им и да допълнят вечерята. Едно проучване обаче може да ви накара да помислите следващия път, когато сядате на масата или приготвяте нещо за хапване.
Учени от Университета в Южна Австралия и Университета в Катар са открили, че хора, които обичат да ядат люта храна всеки ден, имат по-голям шанс да развият деменция. Проучването е продължило 15 години и включва близо 5000 души над 55 години.
Под лупа са били поставени както тяхното тегло, така и паметта им. Резултатите показали, че хората, които ядат повече от 50 грама на ден люто, имат два пъти повече риск от загуба на памет. По-застрашени са хората със слабо телосложение.
Д-р Зумини Ши, който води изследването, споделя, че тези резултати са малко изненадващи. „В предишни проучвания бяхме установили, че лютото помага за отслабването и нормалното кръвно налягане. Сега обаче виждаме, че има и отрицателни ефекти върху по-възрастни пациенти“.
Според учените, пресните и сушени червени чушки имат най-голям негативен ефект върху паметта на човек. Не толкова вредни са черният пипер и капсикумът.