Майка на починала родилка: Трябва да има камери в родилните зали

Три години и половина, след като 32-годишната Илияна Цветанова загуби живота си след естествено раждане в столичната Втора градска болница, прокуратурата все още не е решила дали да разследва смъртта ѝ. Майката на починалата жена, заяви, че трагичните случаи ще продължат, докато не се въведе по-строг контрол и видеонаблюдение в родилните отделения.

„Ако преди три години и половина се бяха взели адекватни мерки, защото аз съм убедена, че има виновни – тези родилки сега нямаше да си отидат, като моята дъщеря. В името на какво загина тя? Докато в родилните отделения не се поставят камери, които да заснемат действията на лекарите, ще продължат случаите като тези в Сливен и Плевен“, каза Виолета Цветанова пред bTV по повод смъртта на още една родилка преди дни – този път в сливенската болница.

Цветанова разказа хронологично за престоя на дъщеря ѝ в болницата. По думите ѝ сутринта на 16 април 2015 година Илияна ражда, но през следващите часове състоянието ѝ се влошава и тя издъхва същата вечер, като оставя две сирачета. Майка ѝ е убедена, че натискането по корема, за което Илияна й разказала по телефона, е предизвикало вътрешни кръвоизливи, а лекарите са започнали да се борят за живота ѝ твърде късно. Именно такива обвинения отправиха и родителите на издъхналата в Сливен Ренета Томова – че медицинският екип е „скачал“ върху нея и тя била посинена.

Адвокат Николай Димитров уточни, че разследването на случая с Илияна Цветанова от Медицински одит няма развитие, а досъдебното производство се прекратява два пъти заради липса на доказателства за лекарска грешка.

„Има престъпление, трябва да има наказани и всеки да получи справедливост. Не съм против лекарите, те са прекрасни, но сред тях има и безотговорни. Кой е в състояние да ми върне детето? Призивът ми е към главния прокурор Сотир Цацаров – да се разгледа случаят адекватно“, каза още майка й.

Методът „Кристелер“ – натискането на корема, е забранен в редица европейски държави като Франция, Дания, Словакия и Испания, но в други, включително у нас, се практикува. Преди дни акушерката Йоана Станчева коментира, че той може да бъде опасен.

„Вредите от неговото прилагане могат да бъдат разкъсване на матката, на влагалището на жената, отоци при бебето, също така и емболия“, поясни тя.

Според дългогодишния акушер-гинеколог д-р Валентина Григорова, която е започнала кариерата си в сливенската болница, притискането на корема на родилката може да се използва, но при определени обстоятелства.

„Когато на бебето му остават 3 мм да преодолее бариерата на перинеума, тогава може да се подаде малко. Това не е грешка“, уточни тя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *